nlc.hu
Grill
5 könnyű nyári étel, a forró hétvégére

5 könnyű nyári étel, a forró hétvégére

Amikor nem akarsz bemenni a konyhába, mert lázadsz, mert hőség van, mert te is pihenni akarsz, és különben sem kívánsz főzni. Főleg nem nyaralás alatt. Vagy főleg nem balzsamos nyárestéken, amikor inkább andalognál egyet munka után főzés helyett. Pont ezekre az esetekre valók az egyszerű, ám különleges nyári receptek, amikkel nem terheled az amúgy dögmelegben kikészült szervezetedet, és még az ízlelőbimbóidat is kielégíted.

Bögrés túrós eper

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 csésze eper
  • 1/4 csésze méz
  • 1/4 csésze pirított dió, apróra vágva
  • 2 csésze túró

Elkészítése:

A feldarabolt banánt elkeverem  a citromlével, majd egy pohárban összekeverem az elnegyedelt eperrel, mézzel és a pirított dióval. A végén az egészet beleforgatom a két bögrényi túróba.

Avokádósaláta

Hozzávalók:

  • 2 db avokádó
  • 1 fél citrom leve
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg feta sajt
  • 25 dkg paradicsom
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:

Az avokádót megpucolom, felkockázom és meglocsolom a citromlével. A feta sajtot kockákra vágom, a fokhagymát átpréselem, a paradicsomokat negyedekre vágom. Az egészet egy tálban sózom, borsozom, meglocsolom olívaolajjal és összekeverem. Tálaláskor még megszórom friss petrezselyemmel a látvány, az illat és az ízhatás kedvéért.

Csak könnyedén – Hűsítő nyári ételek

Bazsalikomos citromleves

Hozzávalók:

  • 2 közepes citrom
  • 2 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 2 g friss bazsalikom
  • kevés fahéj
  • 40 g főzőtejszín

Elkészítése:

A citromok kifacsarása után még a héjukat is belereszelem a lébe, majd a vízzel és a cukorral felfőzöm. Forrás után a tejszínt hozzáöntöm és csomómentesre keverem. A tűzről levéve hozzáteszem az apróra vágott bazsalikomot és a fahéjat, majd hűvösre teszem. Langyosan és hidegen is üdítő étel.

Lecsós csirkemell

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 5 paprika
  • 3 paradicsom
  • só, bors, őrölt fűszerkömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma

Elkészítése:

A hagymát apróra vágom, a paprikákat kicsumázom, felkarikázom, a paradicsomot cikkekre vágom. A csirkemellet vékony szeletekre vágom, sózom, borsozom. Kis olajon megpirítom a hagymát, majd a csirkemellszeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítom rajta. Ha mindkét oldaluk jól megpirult, akkor leveszem a hagymáról és félreteszem a húst. A fokhagymát és a paprikát hozzáadom a hagymához és kicsit lepirítom, ehhez rakom a paradicsomot, az egészet egy kis löttyintésnyi vízzel felöntöm. Sót, borsot és egy fél kiskanálnyi őrölt köményt teszek hozzá. Amikor már jól levet eresztett a paradicsom és a paprika, ráteszem a hússzeleteket a lecsóra, és egy negyedórát fedő alatt még párolom az egészet.

Csak könnyedén – Hűsítő nyári ételek

Könnyed piros habos

Hozzávalók:

  • 1 nagy pohár tejföl
  • 4 dl tejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 30 dkg babapiskóta
  • fél kiló piros gyümölcs: meggy, cseresznye, ribizli, eper, málna, bármi

Elkészítése:

Elkeverem a tejfölt, tejszínt, porcukrot. Egy jénai aljára teszek a tejfölös keverékből vékonyan, erre egy sor babapiskóta következik, amit újra megkenek a tejföllel. Ráhalmozok egy réteg gyümölcsöt, újra tejfölös keverék, újra babapiskóta, amíg a készlet tart. A lényege, hogy mindig legyen a babapiskóta alatt és fölött is tejföl, illetve hogy a rétegezést gyümölccsel fejezzük be. Minimum 4 órára hűtőbe teszem, hogy jó szottyosra szívja magát a babapiskóta. A teljesen kezdő háziasszonyoknak is biztos siker, üdítő, nyári édesség.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top