Nyereményjátékok

Végy egy libát!

Ebben az egyszerű javaslatban foglalhatók össze Márton napi teendőink, ha nem akarunk egész évben éhezni. Egy régi mondás szerint ugyanis ezt kockáztatja, aki Márton napon libát nem eszik. Nekünk magyaroknak minden okunk megvan rá, hogy libás hagyományainkat komolyan vegyük.

A történet a későbbi szenthez, Mártonhoz nyúlik vissza, aki szegről-végről rokonunk, hiszen Szombathelyen, az egykori Savaria területén látta meg a napvilágot. Márton, a Krisztus utáni 4. századi Itáliában felcseperedett fiatalember már ifjú katonaként sem csak vitézségével tűnt ki, hanem jóságával, a betegek és a szegények istápolásával is. Megtérése után népszerűsége egyre nőtt a keresztény közösségben, s a nép és a papság 371 körül Tours püspökévé választotta. Szerették volna megosztani vele az örömhírt, Márton azonban nem vágyott a püspöki rangra. A megtiszteltetés elől a libák között, az istállóban keresett menedéket. A madarak azonban az emberek közeledtére gágogni kezdtek, elárulva rejtekhelyét. A közakarat győzött, Márton – a libák közbenjárásával – püspökké lett. Azóta november 11-én, Szent Márton napján az ünneplésben a libákról is megemlékezünk.

Végy egy libát!

Annál is alkalmasabb időpont ez az ünneplésre, mert a mezőgazdasági évben Márton napja zárta a munkák időszakát. Ekkorra már hordókba került az újbor, s a kamrákba a liszt, a betakarított termény. Az újbort ilyenkor megkóstolták, és levágták az első tömött libákat. A nagy lakomáknak a néphit szerint azt is biztosítaniuk kellett, hogy egész esztendőben mindannyian bőven ehessenek, ihassanak. A sült liba csontjából pedig még a közelgő időjárásra is következtettek: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha barna és rövid, akkor sáros. A népszokások idővel elhalványulnak, de az ünnep kulináris élvezetei megmaradnak. A Márton napi liba gasztronómiai hagyománya a magyar lélekben különösen régi húrokat pendít meg.

A mi libánk

Elődeink már a honfoglalást követő századokban tenyésztettek házilúdat és a házikacsát. A 11-12. században a magyar jobbágyoknak már egyházi tizedet kellett adniuk lúdjaikból. Az urak ízlése később sem romlott, még a 16-17. században is behajtották a jobbágyokon a Márton-napi ludat. Írott emlékeink arról is bizonyságot adnak, hogy a liba tartásához Magyarországon legalább négyszáz éve hozzátartozik a libatömés, hízlalás tudománya. A magyarok a kukorica elterjedése előtt is hizlaltak libákat árpadarával, galuskával. Már a 17. századi feljegyzésekben említenek a majorsági építmények között „lúd hizlaló ólacská”-t, amelyet szalmás fedéllel, ajtócskával láttak el.

Ebben azóta is világbajnokok vagyunk, a glóbusz hízott libamáj össztermelésének 80%-a ma is Magyarországról származik.

Mivel jobbágyainktól már nem várhatjuk a Márton napi lúd beszolgáltatását, idén is magunk leszünk kénytelenek megvásárolni. Kevésbé edzett háziasszonyoknak persze nem kell rögtön egy egész libával megbirkózniuk. A Márton nap klasszikus fogásai közé tartozik a ludaskása, a töltött libanyak, a libaleves, vagy éppen a sült libacomb párolt káposztával. Az ünnepi alkalom emelkedettségéhez illik a fenséges libamáj, és érdemes kipróbálni a kicsit még felfedezetlen füstölt libamellet is. Ötletekben nincs hiány: nemrég országos akcióval keresték az ország legjobb libareceptjeit. Az eredmény itt olvasható.

Végy egy libát!

Márpedig szerintünk az ország legjobb libareceptje az lesz, amelyiket Te főzöd meg a saját konyhádban. Tudod már, mi lesz az?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top