Milák Kristóf a kürtőskalács és a medence szerelmese, akinek hullámvölgyével nem tudott mit kezdeni a szakma

Baranyai Enikő | 2024. Július 27.
A 24 éves Milák Kristóf élete a legjobb példa arra, hogy a közönség és a szakma nem tud mit kezdeni a hullámvölggyel, és a nagy visszatéréssel.

Olimpiai, háromszoros világ-, nyolcszoros Európa- és háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok magyar úszó. A 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója. Ez a 24 esztendős Milák Kristóf eddigi mérlege. Hogy mennyire nehéz volt az idáig vezető út, azt nagyon jól tudja. Most pedig néhányan (megint) feleslegesen gerjesztik a hisztériát annak kapcsán, hogy Kristóf pénteken még nem érkezett meg Párizsba. „Ez nem befolyásolja az egyéni szereplését, hiszen nincs időeltolódás, otthoni körülmények között pedig nyugodtabban készülhet. Az elmúlt időszakban azt gondolom, ez a legártatlanabb hír vele kapcsolatban” – csitította a felerősödő pletykákat Sós Csaba szövetségi kapitány, aki azt is kiemelte, nem új hír Kristóffal kapcsolatban, hogy nem indul váltóban, csak egyéniben. Ezt ugyanis még júniusban megbeszélte vele. 

Milák Kristóf 2000-ben, a Sydneyben megrendezett, nyári olimpia évében született. Abban az évben, amikor az úszók közül Kovács Ágnes aranyérmes lett. 21 évvel később pedig ő maga is olimpiai bajnok lett Tokióban.

Sós Csaba, Milák Kristóf 2017-ben (Fotó: Nagy Zoltán/FotoCentral)

Kristóf mindössze 15 esztendős volt, amikor rajtkőre állt a XIII. nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválon, és onnantól nem volt megállás. A 2017-es budapesti vizes világbajnokságon már állva tapsolt neki a közönség, amikor bevonult az uszodába. Hogy mi lett az eredmény, hát egy ezüstérem! Pedig egy évvel korábban még szívműtéten esett át. „Befeküdtem a városmajori szívkórházba, ahol katéteres műtétet végeztek rajtam. Elég sokat ki kellett hagynom az úszásba, kezdetben még a járás is fájt, de fokozatosan növeltük a terhelést, és úgy érzem, most már újra csúcsformában vagyok”mesélt a beavatkozásról 2017-ben, azután, hogy ezüstérmes lett.

Michael Phelps és a nemzetközi sajtó is felfigyelt rá

Az idő telt, Milák nevét pedig már egy ország ismerte. Mindez nem volt véletlen, hiszen a 2019-es országos bajnokságon jobb időt úszott, mint a sportlegenda Michael Phelps a riói olimpián. Amikor pedig néhány hónappal később a VB-n is megdöntötte az amerikai csúcsát, a nemzetközi média, is felfigyelt rá. Phelps pedig egy rendkívüli nyilatkozatban beszélt a fiatal magyar sportolóról! Megemelem a kalapom Kristóf előtt. Persze kissé frusztráló volt megélni, ahogyan megdőlt ez a csúcs, mégsem lehetnék boldogabb, hiszen láttam, hogyan csinálta. Ennek a kölyöknek az utolsó száz métere egyszerűen hihetetlen volt. Egy óriási 200 pillangót rakott össze, elejétől a végéig”– mondta a New York Times újságírójának, majd így folytatta: „Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta csinálni, aki álmodott arról, hogy megcsinálja, aki rájött, hogyan lehet megcsinálni, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett, és aki beletette azt az igazán, de igazán kőkemény munkát, ami ahhoz kell, hogy végül megdöntse ezt a csúcsot”.

De nemcsak dicsérő szavak, serlegek és érmek jártak együtt az elképesztő sporteredményekkel, hanem szerelmes üzenetek is. Milák mindig udvariasan, de határozottan adta a rajongók tudtára, hogy mi is a fontossági sorrend az életben. „Sokan kitüntetnek a figyelmükkel, ráadásul a gratulációk mellett rengeteg szerelmes üzenetet kaptam. Mindez jót tesz a lelkemnek, de a pihenésre szeretnék koncentrálni.”  Kristóf, aki a kürtőskalács nagy szerelmes, nemcsak az Év Sportolója címet kapta meg 2020-ban, de a magyar Forbes által összeállított, legsikeresebb fiatalok listájára is felkerült, ahogyan a legértékesebb magyar sportolók listáján is ott találta magát.

(fotó: Profimedia)

A Covid kirobbanása azonban az egész világot a fejetetejére állította. Így volt ez a sporttal is, hiszen a 2020-as olimpiát, végül 2021-ben rendezték meg, közönség nélkül. Hogy ez változtatott-e valamit Milák teljesítményében? Nem! Annyira nem, hogy 200 pillangóban agyonverte a mezőnyt Tokióban, és ismét a dobogó legfelső fokára állhatott. Világcsúcsot viszont nem tudott úszni, aminek egy elszakadt gatya volt az oka. „A verseny előtt elszakadt a gatyám, így már beugráskor tudtam, hogy nem lesz meg a világcsúcs. Egy ilyen kis apróság is teljesen kiszakítja az embert a fókuszból. De nem vagyok csalódott, akár holnap Kecskeméten is lehet világcsúcsot úszni.”  Gatya ide, vagy oda, ezt a teljesítményét is láttak az Egyesült Államokban, de ezúttal nem Michael Phelps, hanem Jamie Lee Curtis beszélt róla.

A hullámvölgy, amit sokan nem voltak képesek megérteni

Miközben Milák másodszor is elkapta a koronavírust, edzőt is váltott, majd a gyógyulása után ismét aranyat nyert a vizes vb-n, és ismét az év sportolója lett. Ilyenkor pedig elkezdődik a kutakodás. Mennyit keresett az évek alatt a teljesítményével? Milyen szerződései vannak? Van kedvese, ha igen, akkor kicsoda? Sok, ezeket a kérdéseket firtató cikk jelent meg róla, az emberekben pedig valamiféle kötelező elvárás született meg Kristóffal szemben, annak kapcsán, hogy vagy aranyérmet szerez, vagy gyengének titulálják. Ez pedig a legrosszabb, amivel egy sportoló szembesülhet. Mert elfelejtünk egy nagyon fontos, ha nem a legfontosabb tényezőt: a sportoló is csak ember, akinek lehetnek hullámvölgyei. Így érkeztünk meg 2023-hoz, amikor az olimpiabajnok a nehézségeiről beszélt.

„Nagyon nehéz szívvel hoztam egy döntést: nem indulok a júliusi fukuokai világbajnokságon – bármennyire is szeretném folytatni a 2016-ban kezdődött győzelmi sorozatomat, jelenleg sem fizikálisan, sem mentálisan nem vagyok azon a szinten, hogy ott legyek a világ legjobbjai között” – mondta Milák, aki bár maga is kereste a válaszokat, a kialakult helyzetre, csak azt érezte, hogy szünetre van szüksége. „Én pedig nem szeretem beérni kevesebbel. Ez most egy nagyon mély hullámvölgy, viszont szeretném hangsúlyozni, hogy mindez nem párosul semmiféle kétségbeeséssel. Elfogadtam, és őszintén remélem, mindenki más is el tudja fogadni, hogy egy sportoló pályafutásában adódhat ilyen periódus, amikor hátra kell lépnie, újra fel kell töltődnie, hogy aztán ismét készen álljon a legnagyobb kihívásokra…Ne féltsetek, hamarosan visszatérek.”

És ki reagált elsőként Milák szavaira, akinek testileg és lelkileg is szüksége volt a szünetre, hát, az úszóelnök. „Az, hogy 8 hónappal az olimpia előtt még mindig azt hallom, hogy keresi az utat és a motivációt, hogy nem látjuk edzésen, nem tudjuk hol van, mély szomorúsággal tölt el. A magyar rajongók éhezik a sikert, amit Tokióban láthattunk. Ő tartozik Magyarországnak annyival, és tisztelje meg önmagát azzal, hogy elvégzi a munkát, hiszen olyan talentum van benne, ami nagyon kevés sportolónak adatott csak meg életében, talán csak Egerszegi Krisztinát tudom mondani…”– mondta Wladár Sándor 2023 októberében, a párizsi olimpia előtt 10 hónappal. Az elnök nyilatkozatára viszont Hosszú Katinka reagált. 

Úgy gondolom, Kristóf nem tartozik Magyarországnak, a sportvezetés pedig hálás lehet az eddig elért eredményeiért! Felháborító és primitív a kijelentés, hogy egy olimpiai bajnok, világcsúcstartó még tartozna az országának…

De, ha egy úszóelnök úgy érzi, hogy megengedhet magának ilyen kijelentéseket, akkor bizony az országban bárki úgy érezheti, hogy joga van eredményeket követelni és “behajtani” egy sportolón, függetlenül attól, hogy milyen állapotban van.

És ekkor indultak el nemcsak a negatív hangvételű cikkek, de a kommentek is Milákkal szemben. Ő viszont továbbra is arra figyelt, hogy tényleg visszataláljon arra az útra, ami a sikereket, és ezzel együtt a boldogságot is meghozták neki. Erre az időre viszont teljesen eltűnt, annyira, hogy már a telefont sem vette fel az úszókapitánynak. Sós Csaba ezt követően olyan kijelentést tett, hogy katasztrofális állapotban van a sportoló. Milák nem reagált, viszont februárban újra a medencébe ugrott. Az immár szakállas úszó kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokságon, majd aranyérmes lett az alig egy hónapja megrendezett Eb-n is. Ezek pedig sokak számára visszahozták a reményt, egy remek olimpiai szereplésre. 

Kristóf idén júniusban. (fotó: Getty Images)

Hogy hol volt Milák abban a 10 hónapban, amíg nem állt rajtkőre, nem tudni. Hogy mi játszódott le benne, miért került hullámvölgybe, hogyan hatottak rá azok a szavak, amelyek szinte már leírták, mint versenyzőt, nem tudjuk. Hogy hogyan sikerült kijutnia a hullámvölgyből, nem tudjuk. Egyet tudunk, amikor megjelenik Párizsban, hangosan fogunk szurkolni neki a tévé előtt, és az eredménytől függetlenül büszkék leszünk rá. De szakadásmentes legyen az a gatya!

Exit mobile version