Öltözködjünk

Így öltözz téli futáshoz!

Gyönyörű idő van, csak hideg – tökéletes a futáshoz! A szabadban mozgás télen sem kell hanyagolni, de oda kell figyelni, mit veszünk fel. Össze is állítottunk egy funkcionális és stílusos futós ruhatárat. Nektek már csak futni kell.

A legfontosabbak

Nem meglepő módon a történet leglényegesebb része a téli futás esetében is a jól megválasztott cipő. Attól függően, hogy városban vagy terepen csináljuk, két javaslatunk is van a témában. Korábban már alaposan kipróbáltuk és még mindig nyúzunk egy hideg időhöz készült Nike-t, aminek az idei változatát egyébként szaklapok is ajánlják, úgyhogy bátran javasoljuk mi is. Szintén jó tapasztalataink voltak téli futásnál a Salomon cipőivel és ha nekiindulunk a természetnek, nehezen is találnánk jobbat a márkánál.

Így öltözz téli futáshoz!
Cipő: Nike Lunarglide+ 5 Shield és Salomon Speedcross 3 CS, aláöltözet: nadrág – Helly Hansen, felső – Columbia

A hidegben mozgás másik fontos része a meleg benntartása, de csak pont addig a pontig, amíg szükség van rá, utána már a szellőztetés a lényeg. Ebben hatalmas segítséget jelentenek a profi aláöltözetek. Amíg nincs mínusz, egy vékony dzsekivel és egy rövidnadrággal elég lehet ez a két csinos darab, ha jön a cidri, természetesen kell föléjük egy további réteg. Korábban már próbáltuk mindkét márkát, és nekünk nagyon beváltak.

Fontosak

Talán furcsán hangzik, de nekünk a több évnyi téli futás során a zokni is kritikus fontosságú részletté vált. Hiába meleg a cipő, ha a zokni megkeményedik a hidegben és nem látja el a feladatát. Ezért aztán heves érzelmeket táplálunk a gyapjúzoknik iránt, amik puhák és melegek egyszerre. Sőt, a vizes állapotot is elviselhetőbbé teszik, mint a pamut megoldások.

Így öltözz téli futáshoz!
Zokni – Columbia, polár felső – Helly Hansen, dzseki – Adidas, futónadrág – Nike

Ha mínuszba megy hőmérséklet, jól jöhet egy polár felső vagy midlayer, ahogy sportkörökben szeretik nevezni. Egy márkás változat mindig szebb, de azért remekül működnek az olcsóbb megoldások is. Klassz dolog egy profi futódzseki is, de azért pontosan tudjuk (kipróbáltuk), hogy remekül le lehet futni 8-10 kilométert egy egyszerű vékony esőkabátban is. Ahogy a belül bolyhos, puha és meleg futónadrág is remek érzés, de nem létszükséglet.

Ez is kell

Aki még nem futott hidegben, azt gondolja, hogy nagyon alaposan be kell öltözni. Nos, pont ezért klassz a téli szabadtéri mozgás, mert pompásan átmelegíti a testet és tartós edzésnél a szellőzés legalább olyan fontos, mint a szigetelés. Egy jó futás olyan jól megdobja a vérkeringést, hogy 10-15 perc után már az ujjaink sem fáznak. Azért persze kell a kesztyű, csak nem létszükséglet, hogy valami kirívóan pöpec darabot szerezzünk be, mi például a legolcsóbb polár változattal is elég jól elvagyunk évek óta.

Így öltözz téli futáshoz!
Kesztyű – Helly Hansen, sál – Decathlon, sapka – H&M, hátizsák – Decathlon

A sapka is tud egy idő után rendesen melegíteni, de ez persze egyéni adottság. Érdemes kitapasztalni, kinek milyen vastagság válik be. Előfordulhat, hogy egy fejpánt is elég egy jó kapucnival. A profi, belül a nyaknál puha anyaggal bélelt futódzseki a sálat is feleslegessé teheti – szóval vannak nyilvánvaló előnyei. De ha mégis szükség van a nyak védelmére, a belebújós nyaksál elég jó megoldás. A hátizsák ugyan nem ruhadarab, de feltétlenül meg akartuk említeni, hogy megfelelő, a hátra szépen simuló táskával futni egyáltalán nem nehéz vagy kényelmetlen. Nem kell, hogy nagyon drága legyen, a lényeg, hogy ha rendesen meghúzzuk és ugrálunk benne kicsit, ne mozogjon a hátunkon. Jó futást!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.