nlc.hu
Otthon
Fûszernövények a kertben

Fûszernövények a kertben

Kerti virágaink, növényeink mellé ültethetünk gyógy- és fûszernövényeket is. Gondozásuk nem igényel sok tapasztalatot, és napos helyre ültetve õket bármely kert díszévé válhatnak.

A hely kiválasztásakor figyeljünk rá, hogy kerüljük a talajban pangó vizet. A legjobb a 6—7,5 pH értékű talaj, melybe keverhetünk tőzeget, komposztot és foszfor tartalmú műtrágyát is 5-10-5 arányban, a felszín alatt 30-45 cm mélyen elterítve.


Ültetés

A fűszernövényeket virágágyásba és cserépbe egyaránt telepíthetjük. Általában jól tűrik a szárazságot, és kedvelik a sok napfényt. Bőven öntözzük meg őket, ha látszólag kiszáradtak. A növekedési időszakban 8 hetenként tápoldatozzuk őket, egyébként nem igénylik a tápozást. Figyeljünk arra, hogy a túlzott tápoldatozás eredményeképpen csökkenhet a növények olajtermelése, és a levélfejlesztés helyett hirtelen szárnövekedésnek indulhatnak.

A bokrosodás és levélfejlődés elősegítése érdekében csípjük le az új hajtásokat, amikor a növény elérte a 15 cm-es magasságot. Ezt újabb kb. 10 cm-es növekedés után megismételhetjük.


Szüret

A fűszernövények „szüretelése” a virágzást megelőzően ajánlott. Ekkor a legmagasabb ugyanis a levelek olajtartalma, és ezáltal az ízhatás ekkor a legerősebb. A kora reggeli órákban fogjunk neki a növény leszüreteléséhez, ügyeljünk rá, hogy ne legyen nedves! A levágott növények általában 3-4-szer is kinőnek egy szezonban, így többször lehet szüretelni. A növekedési szakaszban lecsíphetjük a friss hajtásokat, ha valamely étel elkészítéséhez friss fűszer ajánlott.

Bizonyos fűszernövényeket a magjukért termesztenek, ilyen például a kömény, a kapor vagy az édeskömény, ezeknek a leveleit nyugodtan leszedhetjük a növekedési szakaszban is. Néhány kifejlett levelet hagyjunk a száron, így biztosíthatjuk a virágzást és felmagzást. Amikor a magok már szemmel láthatóan bebarnultak, akkor megérettek a begyűjtésre.


Tárolás

A leszüretelt növényrészeket leöblítjük, egy törülközővel leitatjuk róluk a vizet. Hűtőben, légmentes tárolóedényben eltarthatók néhány napig. Későbbi felhasználáshoz célszerű száraz, napfénytől védett, jól szellőztetett helyen kiszárítani őket, így a növényi szövetek megtartják az értékes olajakat, és nem kezdenek el bomlani.

A hosszú szárú növényeket felakasztva is száríthatjuk. A magvakat, virágzatot, rövid hajtásokat szitán szétterítve szárítsuk. Ne feledjük, hogy a különböző növényeknek különböző hosszúságú száradási idő szükséges.

Napfénytől védve, lehetőleg légmentes helyen és állandó hőmérsékleten, hőtől, nedvességtől távol tartva tároljuk őket. A petrezselymet, bazsalikomot, mentát és más nagyobb levelű növényt lefagyaszthatjuk a mélyhűtőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top