nlc.hu
Otthon
Ennivaló vízidisznók születtek az Állatkertben

Ennivaló vízidisznók születtek az Állatkertben

Újabb fejezet kezdődött az állatkerti kapibarák családregényében, Fruzsina és Roger nászából ugyanis december végén három kölyök született.
Három kicsi vízidisznó az Állatkertben

Zsákbamacska: cica szoptatja Alphie-t, a kismalacot »

Az apróságok az Állatsimogató szomszédságában található Dél-Amerika Házban ismerkednek a világgal, mi is itt találkozhatunk velük. A kicsik még anyatejen élnek, de időnként már szilárd táplálékkal is próbálkoznak.

A szülők „románca” 2007-ben kezdődött. Az akkor még csak féléves nőstény Hannoverből érkezett Budapestre a már korábban itt élő, négy évvel idősebb hím mellé. A vízidisznópár nászából 2008 áprilisában születtek az első kölykök, és azóta már több alkalommal is életet adtak egy-egy alomnyi „vízimalacnak”.

Amíg a rágcsálók többségénél az újszülöttek meglehetősen fejletlenek, a kis vízidisznók világrajövetelük után néhány órával már vígan szaladgálnak és követik a felnőtteket. Bármennyire is aprócskák, már ebben a korban is jellemző rájuk a kifejlett állatoknál megfigyelhető, rendkívül komolynak tűnő ábrázat, mufurc „arckifejezés”.

Három kicsi vízidisznó az Állatkertben

Tudtad? Az első három hónapban nemcsak az anya, hanem a csoport más nőstényei is szoptathatják a piciket, habár a budapesti állatok esetében ez nem fordulhat elő, hiszen Fruzsina az egyetlen felnőtt.
Tudtad? Az első három hónapban nemcsak az anya, hanem a csoport más
nőstényei is szoptathatják a piciket, habár a budapesti állatok
esetében ez nem fordulhat elő, hiszen Fruzsina az egyetlen felnőtt.

A vízidisznó a legnagyobb ma élő rágcsálófaj – a kifejlett állatok akár 65 kg-ot is nyomhatnak. A faj Dél-Amerikában őshonos, magyar elnevezését elsősorban annak köszönheti, hogy különösen kedveli a vizes élőhelyeket, a gyenge sodrású folyóvizeket. A sertésfélékhez nincs túl sok köze, viszont aránylag közeli rokonságban áll a jól ismert tengerimalacokkal. A vízidisznó őshazájában nem számít ritka állatnak, annak ellenére, hogy Dél-Amerikában sok helyen gasztronómiai jelentősége is van ezeknek a jószágoknak. Persze Budapesten nem kell ilyen szörnyű végtől tartaniuk a malackáknak.
Tipp: Akárcsak a többi állatkerti állatnál, természetesen a kis vízidisznók esetében is lehetőség van azok jelképes örökbefogadására.

Fotó: Bagosi Zoltán
Forrás: www.zoobudapest.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top