Otthon

Így gondozd a muskátlit!

A muskátli a legszebb balkonnövények közé tartozik. Ahhoz, hogy virágaidban kora tavasztól az első téli fagyokig gyönyörködhess, körültekintő gondozásra van szükség.

A kertészetekben többnyire kétféle muskátliból választhatsz. Az egyik az álló, míg a másik a futó fajtája.

Az álló muskátli

Virágaidat ültetheted kifejezetten a muskátlik számára kialakított földbe vagy a nagyobb töveket virágföldbe is. A nagyjából 90 cm hosszú balkonládákba egyenlő távolságba három tövet ültess.

Az állómuskátlik megfelelő gondozás mellett terebélyesre nőnek és színes virágaik folyamatosan nyílnak. Erős, masszív növény válik belőlük az ültetést követő másfél-két hónap után.

Így gondozd a muskátlit

A muskátli leginkább a félárnyékos helyeken érzi jól magát, ott, ahol inkább a délutáni napfény éri. Egészséges növekedéséhez rendkívül fontos, hogy az ültetés után nagyjából egy hónappal, heti kétszer speciálisan a muskátlik számára összeállított tápoldattal öntözd.

Nyári nagy melegben akár naponta kétszer is megöntözheted, hiszen a muskátli vízigényes növény, de a túlöntözést nem viseli el. A balkonláda alja mindenképpen lyukas legyen, hogy a fölösleges víz kifolyhasson.

Az állómuskátlit fagytól védett, világos helyen, nem túl bőséges öntözés mellett át lehet teleltetni.

A futómuskátli

A futómuskátli szára és levelei vékonyabbak, kisebbek, mint álló társáé, lefelé növekszik, idővel szépen befutja a balkonládát, a teraszt.

Így gondozd a muskátlit

Ültetése ugyanúgy történhet, mint az állómuskátli esetében, a napfényt és a tápanyagozást is ugyanúgy igényli ez a növény. Az elszáradt leveleket és virágokat ugyanakkor folyamatosan el kell távolítani róla, mert így tud megújulni és csodásan virágozni egészen az első téli fagyokig.

A futómuskátli nem teleltethető át, miután elfagyott, el kell távolítani a balkonládából.

További cikkek muskátli és virággondozás témákban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top