Otthon

Muskátli, a legszebb nyári virág erkélyre, teraszra

A legszebb nyári virágok közé tartozik a muskátli, rendkívül jól mutat az erkélyen, a teraszon egyaránt. Kora tavasztól az első fagyok beálltáig folyamatosan virágzik. Segítünk az ültetésben.

Az egyik legszebb nyári virág a muskátli. Ragyogóan üde színeivel minden ablak, erkély és terasz dísze. Kora tavasztól egészen az első fagyokig virágzik. Április–május tökéletes időszak az ültetéséhez, segítünk, hogyan csináld.

Muskátli, a legszebb nyári virág erkélyre, teraszra

1. Balkonláda vagy kaspó

A muskátli ültetéséhez a legmegfelelőbb a balkonláda, de kaspóba is ültetheted. Előbbi nagyon jól mutat az ablakpárkányon, a balkonon és a teraszon is, míg a kaspóba ültetett muskátli felfüggesztve érvényesül a leginkább.

Muskátli, a legszebb nyári virág erkélyre, teraszra

2. Muskátliföld vagy virágföld

Kora tavasszal inkább a muskátliföldet javasolják a kertészek, amely lazább, finomabb szerkezetű talaj, mint a virágföld. Ugyanakkor a nyár eleje felé közeledve bátran használhatsz az ültetéshez általános virágföldet is, nagyobb muskátlijaid abban is szépen fejlődnek majd. Ilyenkor érdemes a töveket kissé megdöntve ültetni, hogy a nagyobb szél se okozzon kárt a virágokban.

Muskátli, a legszebb nyári virág erkélyre, teraszra

3. Így ültesd el a nyári virágokat

A nyári virágok, így a muskátli ültetése sem ördöngös feladat. Balkonládába – a láda méretétől  függően – 3-5 tövet érdemes egyenlő távolságra ültetni, míg a kaspóba elegendő három tő muskátli vagy vegyes nyári virág. Óvatosan mozgasd a töveket, mert ilyenkor még nagyon könnyen letörhetnek a szárak és a levelek.

Mielőtt félig megtöltöd a balkonládákat muskátlifölddel vagy általános virágfölddel, ne felejtsd el azok alját kilyukasztani. A virágtöveket földlabdával együtt állítsd egymás mellé, majd a nyári virágok közé szórj annyi földet, amennyi feltölti a réseket és ellepi a földlabdát is. Ezután kissé nyomkodd meg a muskátlitöveket, ha szükséges, tégy még hozzá kevés földet. Nincs más dolgod egyelőre, mint megöntözni a virágokat. Kaspóba ugyanígy ültetheted a nyári virágokat.

Muskátli, a legszebb nyári virág erkélyre, teraszra

4. A nyári virágok gondozása

A nyári virágok többsége kedveli a napos helyeket, a muskátlit inkább félárnyékba helyezd. Rendkívül vízigényesek, de azt nem viselik, ha a földjükben áll a víz, ezért is kell kilyukasztani a balkonláda és a kaspó alját. Az ültetés utáni hónaptól kezdődően egész nyáron hetente kétszer az öntözővízhez tápanyagot is adni kell, e nélkül a nyári virágok ugyanis nem fejlődnek kellően, elszáradnak, senyvednek. Nagy melegben naponta kétszer is öntözheted virágaidat. Ahhoz, hogy egész nyáron gyönyörködhess a virágokban, az elszáradt leveleket, elnyílt virágokat le kell szedni róluk.

További cikkek muskátli, nyári virágok témában az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top