Otthon

Rengeteg időt töltünk házimunkával

A házimunkára fordított idő mennyisége a modern háztartási készülékekkel jelentősen csökkent az évek során, azonban még mindig nagyon sok házimunkát végzünk mindennap.

Egy hazai, 2017-es riport szerint a 15–84 éves magyar népesség a napi 24 órából a legtöbb időt a fiziológiailag kötött tevékenységekkel – alvás, fürdés, étkezés – tölti. A saját háztartás ellátására fordított idő a magyar férfiaknál átlagosan napi 79, a nőknél 185 perc – derül ki a jelentésből.

A nők a házimunkák közül itthon elsősorban a főzést, a mosást és a takarítást látják el, míg a férfiak inkább a ház körüli és kerti munkákért (fűnyírás, sövényvágás), valamint a karbantartási feladatokért felelősek.

A főzés viszi el a legtöbb időt

A hagyományos háztartási munkák közül a főzés a legnagyobb időigényű és a legnagyobb arányban végzett tevékenység, ezt követi a mosogatás, a lakástakarítás, a mosás és a felnőtt személy ápolása. A háztartási feladatok elvégzésére fordított időt befolyásolja az is, hogy hány főből áll egy család, és hogy milyen életkorú gyermekek élnek benne.

Az egyes munkatevékenységek időzítéséről elmondható, hogy a magyarok a lakástakarítást jellemzően szombaton, a főzést és a mosogatást vasárnap, a mosást és vasalást pedig szombaton, illetve hétfőn végzik. A jelentés szerint összesen átlagosan napi 132 percet töltünk a házimunkával.

A magyarok általában szombaton és hétfőn szeretnek mosni (Fotó: iStockphoto)

Időtakarékos, kompakt megoldások

Mivel egyre jobban igényeljük a hely-, energia-, és időtakarékos megoldásokat, egyre több háztartási gép kínál kompakt kivitelt, a háztartások többségében például a külön hűtőszekrény és fagyasztó helyét mára egyetlen kombinált hűtő vette át. A mosásnál hasonlóan jó szolgálatot tesz egy kombinált mosó-szárítógép, azonban egyelőre hazánk háztartásainak csak 3 százaléka használ ilyen eszközöket. A legújabb készülékeket ráadásul akár távolról is irányíthatjuk a mobilunkon keresztül, például úgy időzíthetjük be a mosást, hogy addigra legyen kész, amikor hazaérünk.

Az, hogy okosotthon-eszközök összekapcsolt hálózata szolgálja a kényelmünket, ma már nem álom. Akár a kanapénkról is intézhetjük az otthoni feladatokat, hiszen hangparancsokkal is vezérelhetjük a televíziónkat, az okoskonyhánk berendezéseit és az otthoni hangrendszert is. Más kérdés, hogy az okoseszközöknél gyakran rendkívül gyenge az informatikai biztonság szintje, így illetéktelenek könnyen hozzáférhetnek a hasonló gépekhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top