Otthon

Olaszországban újra emelkedett a halottak száma, Afrikában is egyre több a koronavírusos

Már több mint 398 ezren fertőződtek meg a koronavírustól világszerte.

A korábbi csökkenés után ismét emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma, közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság: az elmúlt 24 órában 743-mal, 6820-ra. A diagnosztizált fertőzöttek száma  viszont tovább csökkent, de így is 3612 új beteget regisztráltak, az összes megfertőződött ember száma 69.176 volt.  

A Johns Hopkins Egyetem honlapján arról tájékoztatott, hogy kedd estére szerte a világon az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 398 ezret, miközben a halálesetek száma 17.457, a gyógyultaké pedig 103.334  volt.

Olaszországban szinte megállt az élet. Giuseppe Conte miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység egyelőre április 3-áig leáll. Nyitva maradtak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárták.  

Olaszország koronavírus

Olaszországban szinte megállt az élet (Fotó: Stefano Mazzola-Awakening-Getty Images )

Spanyolországban több mint ötszázan veszítették életüket az elmúlt egy nap során koronavírus-fertőzés következtében. A hivatalos adatok szerint az eddig regisztrált fertőzöttek száma egy nap alatt 6500-zal emelkedett keddre, és már meghaladta a 39 ezret. Közülük 22 ezer ember került kórházba, több mint 2600 beteget intenzív osztályon ápolnak. A halálos áldozatok száma 2686, míg a gyógyult pácienseké 3794. A fertőzöttek között 5400 egészségügyi dolgozó van.

Negyedmillió önkéntest toboroz a brit kormány az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó munka segítésére, és Londonban új, átmeneti járványkórház nyílik. Az előző 24 órában 87-tel 422-re emelkedett a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában, a fertőzöttek száma 8077.

A francia kormány a világon először egészségügyi szuperexpresszeket indít további betegek áthelyezésére. A járvány kezdete óta Franciaországban diagnosztizált 20 ezer betegből 9 ezren szorulnak kórházi ápolásra, és közülük több mint 2 ezren vannak intenzív osztályokon. A halálesetek száma 862.

Németországban továbbra is emelkedik az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, de a vírus okozta betegség súlyos eseteinek kezelésére szolgáló kórházi kapacitást egyelőre nem feszítette túl a járvány, így Szászország tartomány a római vezetés felkérésére igyekszik közreműködni az olasz ellátórendszer terheinek csökkentésében.    Németországban kedd este 31.370 volt a regisztrált fertőzöttek száma a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint, a halálesetek száma 133.

Szlovákiában hétfőn újabb 19 embernél mutatták ki a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 204-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Igor Matovic, a szombaton beiktatott új szlovák kormányfő a járvány terjedése miatt kedden újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be, keddtől az utcán mindenkinek kötelezően maszkot kell viselnie.

Csehországban egy 45 éves rákbeteg férfi a járvány második áldozata. Kedd reggelre a fertőzések száma 1289-re emelkedett, közülük ketten meghaltak, nyolcan pedig meggyógyultak. A laboratóriumokban 19.624 embert vizsgáltak meg.

Lengyelországban kedd délutánig 774 Covid-19-fertőzést regisztráltak, az utóbbi időben naponta mintegy százzal nőtt az ismert betegek száma. A járvány kitörése óta közel 23 ezer vírustesztet végeztek.

Romániában hétfő estétől életbe lépett a részleges éjszakai kijárási tilalom. Az országban kedd reggelre nyolcra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma. Az utolsó (hétfőn délben) közzétett hivatalos adatok szerint az országban 576 személyt találtak fertőzöttnek.    

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a fertőzöttek száma, de egyelőre nem léptetnek életbe új szigorításokat a kormányok.

Moszkva első számú járványkórházában keddre meghalt a második koronavírus-fertőzött beteg, egy 69 éves asszony, aki a Portugáliából hazatért lányától kapta el a Covid-19 betegséget. A boncolás megállapította, hogy a halált közvetlenül most sem a SARS-CoV-2 vírus, hanem végső stádiumba lépett rákbetegség okozta. A kedden kiadott orosz hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma egy nap alatt 57-tel, 495-re nőtt. Az érintettek közül 290-en Moszkvában tartózkodnak.

Ukrajnában egy nap alatt 11-gyel, 84-re emelkedett keddre az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe, és egy beteg gyógyult meg. Munkácson is megfertőződött egy nő, ő az első kárpátaljai eset, ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Otthon maradt az iráni kormányzati alkalmazottak fele kedden a súlyosbodó a koronavírus-járvány miatt, zárva tartanak az iszlám legszentebb helyei az országban. Iránban eddig 23.049-en fertőződtek meg, és 1812-en vesztették életüket.

Egyiptomban kijárási tilalmat rendeltek el kedden a koronavírus-járvány fékezése végett.

Országos karantént rendeltek el kedd éjféltől az 1,3 milliárd lélekszámú Indiában, ahol az államok egyéni rendelkezései szerint már most is szünetel a tömegközlekedés, leálltak vasúti és légi járatok. Indiában 519 fertőzöttet és tíz halálesetet tartanak számon.

Jelentősen emelkedett – 402-ről 554-re – keddre virradóra az új típusú koronavírus fertőzöttjeinek száma Dél-Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szűrőteszteket szállít Ugandába, az etiópiai miniszterelnök pedig pénzügyi támogatásért fordult a G20 országcsoport kormányaihoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top