Egészség

Vajon képes a koronavírus kétszer egymás után ugyanazt az embert megfertőzni?

Egyre többet tudunk a vírusról, de még nincsenek biztos válaszaink.
Vajon fertőzhet kétszer?

Naponta halljuk a híreket a több ezer újabb megbetegedésről és a halálesetekről. Ugyanakkor azokról is, akik meggyógyultak a koronavírus-okozta megbetegedésből. Vajon ők elkaphatják újra a betegséget? Ezt a kérdést boncolgatja az Index friss cikke.

„A közvélekedés szerint egyszeri megbetegedés után immunitás alakul ki az emberben (ahogyan ez egy csomó más betegségnél működik, és amire épül egy sor védőoltás is). Azonban a képet jelentősen árnyalja, hogy több országból érkeztek olyan hírek, hogy valaki másodszor is elkapta az új típusú koronavírust” – írják.

„Ha lehetséges lenne az újrafertőzés, az a járvány kezelését, illetve a védőoltás kifejlesztését is jelentősen megnehezítené (…), azonban más vírusos fertőzések alapján valószínűnek tűnik, hogy a SARS-CoV-2 sem fertőzi meg ugyanazt az embert. Vagy legalábbis nem egy járvány alatt” – véli az oldal újságírója.

Az állítólagos újrafertőződés Kínán kívül egy japán nőnél jelentkezett először február végén, pár nappal később pedig egy dél-koreai nőről derült ki, hogy másodjára is elkapta a koronavírust. Kínában ennél is rosszabbnak tűnt a helyzet: egy februári cikk alapján Kuangtung tartományban a gyógyultak 14 százaléka nem sokkal később ismét megfertőződött.

Ezek alapján jogosan merülhet fel az, hogy az új koronavírus képes a szinte azonnali újrafertőzésre, esetleg a vírus a lépfenéhez (anthrax) hasonlóan két fázisban lezajló betegséget okoz, ahol az első fázis végén úgy tűnik, mintha meggyógyult volna a beteg, kisvártatva azonban elkezdődik a második, erősebb fázis. Pánikba esni egyelőre nem kell, számos kutatásnak kell még születnie a témában, hogy pontosabb képet kapjunk.

A válasz az, hogy egyelőre nem tudunk semmi biztosat az újrafertőződésről, mert jelen állás szerint még nincs kész az ellenanyag-tesztünk a fertőzésre. Más vírusos fertőzésekből kiindulva ugyanakkor elég valószínű, hogy ha valaki megfertőződött, az általában immunis lesz, és nem kapja el megint. Ez alól persze mindig lesznek kivételek, de jelenleg ez egy reális elvárás – foglalta össze a dolgot Jon Cohen, a Brighton & Sussex Medical School fertőző betegségekre specializálódott professzora, akit az Index idéz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top