Otthon

Majdnem az életébe került a macskának a liliom-rágcsálás

A liliomok rendkívül mérgezőek a macskák számára!

A Warnock Willow névre hallgató macska gazdája irodájában játszott néhány szál liliommal. Először bundája lett tiszta pollen, ezért az aggódó gazdi gyorsan ráguglizott a veszélyes növényre, és majdnem szívrohamot kapott, mikor kiderült: nem sok kellett ahhoz, hogy Wilow elpusztuljon.

Majdnem megölte a macskát a liliom rágcsálása

Sok mérgező növény van a cicák számára. Fotó: unsplash

A liliomok ugyanis nem túl macskabarát növények, rendkívül károsak kedvenceinkre, és még a bundájukra szálló pollenektől is kritikus állapotba kerülhetnek. A gazdi azonnal a sürgősségi állatkórházba rohant.

A liliomtoxicitás jelei a lenyeléstől számított két órán belül jelentkezhetnek, hányás, étvágycsökkenés, nyáladzás formájában. A liliomot evő macskák gyorsan letargiássá és depresszióssá válhatnak, és nagyon rosszul lehetnek. Bizonyos esetekben a hányás néhány órán belül elmúlhat, azonban a többi fennmaradt tünet 72 órán belül veseelégtelenséget okozhat a cicánál.

Ha azon kapjuk a cicát, hogy liliomot rágcsált, azonnal vigyük állatorvoshoz. Ideális esetében a kezelést hat órán belül meg kell kezdeni. Sajnos speciális ellenszer nincs a mérgezésre, de a hánytatással, aktív szén beadásával csökkenthetőek a toxinok az állat szervezetében.

Willow végül két napot töltött a kórházban, és szerencsére nem szenvedett maradandó károsodást.

(via)

További híreink a cicákról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top