Otthon

5 éve nem volt olyan drága az eper, mint idén

Jó minőségű és bőséges volt az idei termés eperből, azonban a gyümölcs rég nem volt ennyire drága.

A szokottnál korábban, már március közepén megjelent a nagybani piacokon a szamóca, vagyis ahogy a köznyelvben emlegetik, az eper. A szezon kezdetén a termelők akár 4000 forintot is elkértek a gyümölcs kilójáért. Ennyit ugyan jelenleg nem kell érte fizetni, ugyanakkor a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint az elmúlt 5 évben egyszer sem volt olyan drága, mint az idén – írja a Magyar Nemzet. Március vége és május eleje között a szamóca termelői ára 22 százalékkal volt magasabb, mint tavaly.

Zöldséges a debreceni Nagypiacon

Zöldséges a debreceni Nagypiacon (Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Magyarországon  több mint 550 professzionális termelő, és több száz kisebb gazdálkodó foglalkozik eperrel, a terms nagy részét hazánkban adják el. Idén az időjárás kedvezett a gyümölcsnek, bőséges és jó minőségű volt a termés.

Május végén átlagosan 1400–1500 forintba került idén az eper a hazai piacokon. Az eperszezon június végéig is kitarthat még.

Eperszezon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top