nlc.hu
Otthon

Különleges orchideák

6 szokatlan, látványos orchidea, amit állatról neveztek el

A leggyakoribb orchideafajtákat már szinte bármelyik szupermarketben beszerezheted, most azonban olyna különlegességeket mutatunk, melyek gyakran még a gyűjtők számára is elérhetetlenek.

Majomorchidea

Népszerű, ám annál ritkább az orchidearajongók gyűjteményeiben a majomorchidea. A növény az Ecuador délkeleti részén és Peruban található hegyek oldalában, 1000–2000 méter tengerszint feletti magasságban őshonos. Virágában egy majomszerű arc fedezhető fel. A különleges orchidea botanikai neve ugyanakkor Dracula simia, ez esetben pedig a dracula jelentése kicsi sárkány, igaz egyesek Drakula grófot is látni vélik a virág “vonásaiban”.

Majomorchidea

Majomorchidea (Fotó: Getty Images)

Galamb orchidea

A galamb orchidea vagy szentlélek orchidea Közép-Amerikától Ecuadorig és Venezueláig honos, illetve Panama nemzeti virága. Nedves erdőkben, fatörzseken nő, a túlgyűjtés következtében azonban mára már szinte kihalt. Fehér galambra emlékeztető virágán túl különleges benne az is, hogy sör illatú.

Galamb orchidea

Galamb orchidea (Fotó: Profimedia)

Poliporchidea

A poliporchidea vagy kagylóhéj orchidea Közép-Amerikában, Nyugat-Indiában, Kolumbia nyugati részén, Florida déli részén, valamint Belize-ben él, utóbbinak nemzeti virága. Különlegessége a növényből kapucniszerűen növő álgumók. Hat hónapon keresztül virágzik és minden virága hetekig megmarad.

Poliporchidea

Poliporchidea (Fotó: Profimedia)

Légybangó 

A légybangó Európában is honos orchideaféle. Magyarországon a legnagyobb eséllyel a Duna-Tisza közén találkozhatunk vele, leszedni azonban nem szabad, mivel fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 forint. Áprilistól júniusig virágzik, virága zöld alapon fekete, ettől úgy néz ki, mintha folyamatosan lenne rajta egy légy. A hím rovarokat illatával téveszti meg, azok rászállnak és megpróbálnak párosodni vele, majd csalódnak és továbbállnak egy másik virágra, akaratlanul is beporozva azt. Rokona a pókbangó, mely közel 200 év után tavaly tűnt fel újra a Mecsekben.

Légybangó

Légybangó (Fotó: Profimedia)

Kócsagvirág

A kócsagvirág, ázsiai fehér madárvirág vagy rojtos orchidea Japán egyik legismertebb orchideája, de Kínában, Korában és Oroszországban is él, főleg mocsarakban, illetve nem urbanizált, hegyvidéki területeken, 500 méteres tengerszint feletti magasságon. Élőhelyei pusztulása miatt hamarosan veszélybe kerülhet.

Kócsagvirág

Kócsagvirág (Fotó: Getty Images)

Repülő kacsa orchidea

A repülő kacsa orchidea Ausztrália keleti és déli részén él. Cserépben meglehetősen nehéz nevelni, mivel a gyökérzete a vadonban megtalálható gombákat igényli. A növények nagyjából fél méter magasra nőnek és 1-2 évig is virágoznak, ezután azonban meggyengülnek és elpusztulnak.

Repülő kacsa orchidea

Repülő kacsa orchidea (Fotó: Getty Images)

Tudj meg még többet az orchideákról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top