Otthon

Merkely Béla: elfogadhatóak a korlátozó intézkedések

A járványt már csak a védőoltás vagy a tömeges fertőződés állíthatja meg.

A járvány kezelése szempontjából a kormány dinamikusan bevezetett korlátozó intézkedései – így a kedd éjféltől elrendelt új szabályok is – “elfogadhatóak és üdvözítőek” – mondta dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn Pécsen.

Merkely Béla a magyar tudomány ünnepe alkalmából a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) – rendhagyó módon online formában – megrendezett Szentágothai-napon tartott előadásában azt mondta, a korlátozások hatásának fényében lehet csak a későbbiekben az ismételt lazításokról dönteni. Megerősítette, hogy a járványt csak abban az esetben lehet megállítani, ha a lakosság egy jelentős része átesik a fertőzésen vagy kellő számú hatékony vakcina áll rendelkezésre.

A szakember kiemelte, hogy a védekezésben már tavasszal megmutatkozott, hogy kiemelkedően fontos a hazai orvosegyetemek összefogása: májusban csaknem 18 ezer ember bevonásával, országszerte félezer településen végeztek reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálatot, amelyben négy hazai orvosképző vett részt.

Merkely Béla szerint megfelelőek a járványügyi korlátozások

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A kutatás eredményeinek részletes ismertetéséből kiderült, a felmérésből látni lehetett, hogy a későbbiekben jóval nagyobb számban lehetnek majd fertőzöttek az országban az őszre várt második hullám idején; ennek lehetünk most tanúi. A májusi országos felmérés idején megfigyelhető volt, hogy a felső légúti panaszokkal orvoshoz fordulók alig öt százaléka volt koronavírusos beteg, a mostani orvosegyetemi tapasztalatok szerint ugyanakkor minden második, ilyen tünetekkel rendelkező ember a vírussal fertőződött meg, míg a tünetmentesen teszteltek tizede szintén a betegségben szenved.

Az összes teszt pozitivitása azért van tartósan húsz százalék, illetve az orvosegyetemek vonatkozásában akár harminc százalék felett, mert a tünetet produkálókat tesztelik leginkább, kontaktkutatásokat a járvány jelenlegi szakaszában már nemigen végeznek, átfogó, rendszeres szűrések pedig még nem történtek.

Merkely Béla szerint egy – a járvány jelenlegi szakaszának tetőzése után meghatározható – regionális, életkorra is vonatkozó, az átfertőződöttséget megmutató adat segíthet majd a kérdés eldöntésében, hogy milyen széles körben legyen szükség a majdani vakcinák beadására, illetve, hogy ezeket az oltásokat milyen stratégia mentén adják be.

A kilencedik alkalommal megtartott tudományos ünnepségen az előadások mellett a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának névadójáról kitüntetések átadásával is megemlékeztek.
Pongrácz Juditot, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gyógyszerésztudományi karának professzorát Szentágothai-díjjal, Öller Tamást, a Szentágothai János Kutatóközpont (SZJK) tudományos munkatársát pedig a díj junior változatával tüntették ki az eseményen.

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top