Otthon

Pillanatok alatt elterjedt ez a két új kártevő itthon

Valószínűleg emberi tevékenységnek köszönhetjük ezeket az állatokat.

Két új meztelencsigafaj jelent meg Magyarországon – közölte az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat. Egyik a feketefejű meztelencsiga, mely kinyújtózva 4–6 cm hosszú, tejfehér testérő, illetve jellegzetes, fekete nyakáról és fejéről jól felismerhető. Eredeti élőhelyét Kis-Ázsia, a Kaukázus, a Krím-félsziget, valamint a Fekete-tenger partvidékének egyes területei jelentik, de újabban megjelent Svédországban, Ukrajnában, Németországban és Litvániában is.

A feketefejű meztelencsiga Kis-Ázsiában őshonos. (Fotó: Wikipedia)

A feketefejű meztelencsiga Kis-Ázsiában őshonos (Fotó: Wikipedia)

A másik faj a malaccsiga, mely nevét sajátos tömzsi, rózsaszínes testéről kapta, s rajta jellegzetes hosszanti háti taraj fut végig a pajzs hátsó részétől egészen a farok végéig. Az állat kinyújtózva elérheti a 8–10 cm-es hosszúságot is. A malaccsiga eredetileg balkáni elterjedésű faj, (Szerbia, Macedónia, Északkelet-Görögország, Bulgária, Dél-Románia), de időközben betelepült Ukrajnába, Észak-Amerikába és Szlovákiába is.

A malaccsig a Balánról érkezett hozzánk. (Fotó: Wikipedia)

A malaccsiga a Balkánról érkezett hozzánk (Fotó: Wikipedia)

E fajok károkozásáról nincsenek hazai adatok. A nemzetközi irodalomban egyedül Litvániából számoltak be a feketefejű meztelencsiga kártételéről, ahol a tökfélék termésében okozott kárt.

Terjedésükben nagy szerepet játszhat az ember. A meztelencsigák, illetve azok tojásai virágcserepekben vagy földlabdákban megbújva hosszú utazásokat is kibírnak, így a kertészeti és mezőgazdasági szállítmányozás erősödése az elmúlt évtizedekben hozzájárulhatott a kontinentális méreteket öltő szétterjedésükhöz – olvasható a közleményben.

Kártevők idehaza:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top