nlc.hu
Otthon

Tüskék a fecskék ellen a Penny Marketnél

Szabálytalanul felszerelt tüskékkel riasztja el a fészkelő fecskéket a Penny Market, megszólalt az üzletlánc

A mályi madármentők szerint a Penny Market két üzleténél is engedély nélkül szereltek fel fecskéket távol tartó tüskéket.
Tüskékkel riasztja el a fészkelő fecskéket a Penny Market

Szabálytalanul felszerelt tüskékkel tartja távol a fecskéket a polgári és a kisvárdai Penny Market, hogy a madarak ne tudjanak fészket rakni – számolt be a Mályi Madármentő Állomás a Facebookon.

„Két bejelentés is érkezett hozzánk az elmúlt napokban. Érdekes módon mindkét esetben ugyanaz az üzletlánc üzleteinél lettek felszerelve a tüskék szabálytalanul és eddig úgy néz ki, hogy engedély nélkül. Az egyik a polgári P…..y Market a másik a kisvárdai P…..y Market üzlete”

– írják a madármentők.

Mindkét esetet jelezték kormányhivatalnak, és kivizsgálást kértek. A Hortobágyi Nemzeti Park sem tudott ezekről az esetekről. Az üzletlánccal nem tudták felvenni a kapcsolatot a madármentők.

Idézik az esetekre vonatkozó jogszabályi hivatkozásokat is a természetvédelmi törvényből:

  • Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.
  • A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges védett állatfaj kártételének megelőzése érdekében riasztási módszer alkalmazásához.

„Ha kell, akkor az összes boltot egyesével végignézzük, és ha nincs engedély vagy természetkárosításra utaló nyomot találunk, akkor eljárunk az ügyekben” – írták a madármentők.

A kommentelők arról is írnak, hogy más üzleteknél is láttak felszerelt tüskéket, sőt valaki azt állítja, hogy volt olyan bolt, ahol leverték a fecskefészkeket, mielőtt felszerelték a tüskéket.

UPDATE: reagált a Penny Market

Társaságunk mindenben együttműködik a hatóságokkal, figyelembe véve az érvényes jogszabályokat, illetve döntéseiket. Ennek megfelelően üzleteinkben és azok területén is az intézkedések minden esetben összhangban vannak a hatósági javaslatokkal, szabályozásokkal.

A fentiekre figyelemmel, Társaságunk az állagmegóvását elősegítő eszközök alkalmazásánál az aktuális hatósági döntésnek/döntéseknek megfelelően járt el a múltban és jár el jelenleg is.

Társaságunk figyelmet fordít a védett madarak felé is, így igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy – habár a hatósági beavatkozás miatt ez korábbi rendelkezések alapján szükséges volt – a változó elvárásoknak megfelelően a tüskéket azonnal eltávolítsa minden olyan üzletéről, ahol ezek esetlegesen fent voltak. Vásárlóink és munkatársaink számára továbbra is biztonságos és maximálisan higiénikus körülményeket, vásárlói élményt kívánunk nyújtani, természetesen figyelembe véve a környezetünket” – áll az üzletlánc sajtóközleményében.

(Kiemelt kép: Facebook/Madármentő Állomás Mályi)

Ne bántsd a fecskefészket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top