nlc.hu
Otthon
Tilalom az idősotthonokban

Hiába kapták meg az oltást, maradt a tilalom idősotthonokban

Továbbra is érvényben van a kijárási és látogatási tilalom az idősotthonokban.

Az idősotthonok lakóinak túlnyomó többsége már februárban megkapta a második oltást is, kialakult náluk a védettség, mégsem mehetnek ki. A kijárási és látogatási tilalom csaknem 8 hónapja tart az intézményekben – számolt be az RTL Híradó.

A bentlakók a hozzátartozóikat sem ölelhetik meg. Csak érintésmentesen találkozhatnak a családtagokkal, plexifalakon keresztül, kihangosítással láthatják őket, ráadásul intézményenként változik, milyen kapcsolattartási formára van lehetőség.

Oltás az idősotthonban

Lakók a megfigyelési ponton várakoznak, miután megkapták a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját az időseket gondozó győri Szent Anna Otthonban 2021. január 31-én (Fotó: MTI / Krizsán Csaba)

Az RTL Híradónak többen is arra panaszkodtak, hogy a máig érvényben lévő tilalmak nem javítanak idős rokonaik lelki állapotán, a szigorú intézkedések mellett nem teljes értékű a kommunikáció a szeretteikkel.

Orbán Viktor két hónappal ezelőtt, február 24-én arról beszélt, hogy megfontolják az idősotthonokra érvényes látogatási tilalom lazítását. A miniszterelnök akkor azt mondta, hogy az idősotthonok lakóinak a 80 százalékát már beoltották, de sokat szenvednek a látogatási és intézményelhagyási tilalom miatt. Ezért ebben szeretnének „valami emberileg elfogadható megoldást találni”. Változás azonban azóta sem történt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL kérdésére érdemben nem válaszolt, csak annyit közöltek, hogy az operatív törzs és a járványügyi szakemberek folyamatosan értékelik a járványügyi adatokat, és azok függvényében tesznek javaslatot.

Járvány az idősek otthonában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top