nlc.hu
Otthon

Málnabokor gondozása

Ez az egészséges, sok termést hozó málnabokor titka

Mitől lesz szép, egészséges és gazdagon termő a málnabokor? Szívleld meg a tanácsainkat, és roskadozni fognak a málnától az ágak!

Habár a málnabokorról sokan úgy gondolják, semmiféle törődést nem igényel, és az egyik legigénytelenebb növény, azért van néhány alapvető gondozási tipp, amit érdemes betartanod, ha bő termést szeretnél.

Milyen a málnabokor számára az ideális környezet?

Sajnos, az utóbbi években egyre kevesebb a magyar málna, ennek arányában az ára is nő, így, ha van rá lehetőséged, érdemes a kertedbe ültetni egy málnabokrot. Alapszabály, hogy ha a málnabokor szereti a helyét, azaz megfelelő számára a talaj és a környezet, elképesztő gyorsan nő, sok málnát ehetsz róla, és addig terjed, amíg csak tud. De hol és milyen talajban érzi jól magát a málnabokor? A széltől védett, félárnyékos hely tökéletes a számára, így, ha ilyen helyre ülteted, és a talaj is megfelelő, sok dolgod nem lesz a gondozásával.

Ha nincs lehetőséged félárnyékos helyre ültetni, akkor számolj azzal, hogy sokat kell öntöznöd majd, máskülönben a termés ráaszalódik az ágakra. Arra ügyelj, hogy a kavicsos, homokos, meszes talaj nem a málnabokor kedvence, és ugyan a málnabokor szereti a sok vizet, de a magas talajvizű földet nem bírja. Helyette a laza, enyhén savas és nedves talajt kedveli. 

Plusz tipp: még a virágzás előtt gondoskodj arról, hogy komposzttal gazdagítsd a talajt, és pótold a tápanyagokat. 

Málnabokor metszése, gondozása

A málna a félárnyékos helyen érzi magát igazán jól (Fotó: Getty Images)

A málnabokor metszése

Ahhoz, hogy saját málnából készíthesd el a kedvenc málnás sütijeidet, turmixodat, meg is kell metszened a málnabokrot. A málnabokor vesszői csak 2 évig élnek: az elsőben fejlődnek, a másodikban hozzák a virágot és gyümölcsöt, majd elszáradnak, de helyettük mindig jönnek frissek, újak. Egy tő jellemzően 8-10 évig hoz gyümölcsöt, feltéve, ha egészséges. Onnan tudhatod, hogy egészséges a málnabokrod, hogy a termővesszők körül mindig jönnek új sarjak. Arra ügyelj, hogy egy tövön maximum 3-4 vessző legyen az első évben, a másodikban pedig maximum 4-7, azaz amelyik gyenge, nyugodtan távolítsd el.

A málnabokor metszése azonban távolról sem ennyiből áll. A rendszeres metszés azért is fontos, mert az elöregedett vesszők a betegségekre is hajlamosabbak. Nem mindegy azonban, hogy a málnabokrod folyton termő (pontosabban kétszer termő) vagy egyszer termő, hiszen másként kell gondozni. Az előbbivel van a legegyszerűbb dolgod: ősszel vissza kell vágnod a hajtásokat, majd június közepén már csak a gyenge sarjakat kell eltávolítanod.

Az egyszer termő málnát ehhez képest kétszer kell metszeni: egyszer nyár végén, és egyszer júniusban. Miután már nem hoz több gyümölcsöt, augusztusban már megmetszheted a termővesszőket. A nyári metszés során pedig ritkítani kell, amit még a termés előtt érdemes megtenni júniusban: távolítsd el a gyenge hajtásokat, és csak az erőseket hagyd meg. 

Nem kötelező, de jó, ha segítesz a málnabokornak, és adsz neki támaszt: körülbelül 5 méterenként karózd fel, és feszíts ki 5-6 madzagot a karók közé, amik között húzd át a vesszőket.

Kertészkedj tovább, mi segítünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top