nlc.hu
Otthon

Takarítás, folttisztítás Aszpirinnel

Aszpirin: így használd takarításra és a bőröd, hajad ápolására!

Talán nem is gondolnád, de az Aszpirin rovarcsípések ellen, csempe és izzadságfoltos ruhák tisztítására is tökéletes szer. Mutatjuk, hogyan használd!

A legtöbbünk gyógyszeres dobozában ott lapul egy-két levél aszpirin, ami nagyon jól jön, ha fáj a fejünk, ha másnaposak vagyunk vagy megfáztunk. 

Bár az aszpirinről mostanában a legtöbbet a koronavírus elleni oltások kapcsán hallhattunk, most egészen más oldalát mutatjuk be nektek: elmondjuk, hogyan vehetitek hasznát a takarítás során vagy épp akkor, ha pattanásos a bőrötök.

Rovarcsípések ellen

Az aszpirinnek külsőleg is hasznát veheted, ha megcsípett egy rovar, és beduzzadt a csípés helye. Nincs más teendőd, mint enyhén bevizezni egy tablettát, és bedörzsölni az adott területet. Az aszpirin csökkenti a gyulladást és a kipirosodást.

Növényekre

Törj össze néhány szem aszpirint, és oldd fel az öntözővízben, majd locsold meg a növényeidet. Az aszpirin savas hatása miatt csökkentheti bizonyos növénybetegségek kialakulásának a kockázatát, és a kártevők ellen is jó. De nemcsak a cserepes, hanem a vágott virágoknak is jót tesz: törj össze egy tablettát, és dobd a vázába, így megnövelheted a virágaid élettartamát.

Hajra és bőrre

Arról már korábban írtunk, hogy savas, hámlasztó hatása miatt, ha aszpirint és citromlevet keverünk el, akkor zseniális sarokpuhítót kapunk, de ugyanezen okból a korpa ellen is beválhat. Olvassz fel 2 aszpirint egy pohár vízben, majd öntsd a hajadra, és masszírozd át a fejbőrödet. Végül a szokásos módon mosd meg a hajadat.

Takarítás Aszpirinnel

A konyhai és a fürdőszobai lerakódásokat is feloldja!
(Fotó: Getty Images)

Lerakódások ellen

Szeretnéd letisztítani a gáztűzhelyet vagy megszabadulnál a fürdőben a szappanlerakódásoktól? Persze, hogy az aszpirin a megoldás! Törj össze egy levél Aszpirint, adj hozzá annyi citromot, amennyivel sűrű masszát képez, és irány a konyha vagy a fürdő! A fém és üveg felületekkel azonban vigyáz, mert megkarcolódhatnak!

Izzadságfoltos ruhákra

Akármennyire is odafigyelünk, még, ha külön mosószappannal is dörzsöljük a mosások előtt, a fehér felsőkön előbb-utóbb megjelennek a sárga izzadságfoltok. Erre is megoldást jelenthet az Aszpirin: zúzz össze 2-3 szemet, keverd el hideg vízzel, majd tedd a foltra, és hagyd állni 1-2 órát, végül mosd ki.

Repedések javítására

Ha a gipszkarton faladon kisebb repedések, lyukak éktelenkednek, vedd elő a gyógyszeres dobozodat! Készíts kenhető állagú masszát aszpirinből és vízből, majd kend a sérült felületre, aztán kapaszkodj, mert csodát fogsz látni: egészen szépen eltünteti a fal hibáit.

Tudj meg még többet a testedről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top