nlc.hu
Otthon

Az összes magyart hazahozták Afganisztánból

Lezárult a magyar hadsereg afganisztáni mentőakciója, minden magyart hazahoztak

Összesen 540 embert menekített ki a magyar honvédség Afganisztánból.

A Magyar Honvédség különleges műveleti csoportja minden magyar állampolgárt hazahozott Afganisztánból, akiről tudomása volt, és az akció során összesen 540 embert – magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárt – menekített ki – közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön, rendkívüli sajtótájékoztatón.

Benkő Tibor az afganisztáni evakuálási művelet részleteiről beszámoló sajtótájékoztatón elmondta: a honvédelmi tárca augusztus 17-én kapta a kimenekítésre vonatkozó feladatot a kormánytól és 18-án délutánra már készen állt az ehhez szükséges katonai erő, technikai eszköz és a repülőgépek. A diplomáciai engedélyek beszerzését követően augusztus 19-én hajnalban indult el az akció, amely hét napig tartott.

Magyar katonák Afganisztánban

Az amerikai tengerészgyalogság által közreadott képen magyar katonák kimentendő afgán, magyar és amerikai állampolgárokat kísérnek a magyar légierő gépéhez a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtéren 2021. augusztus 19-én (Fotó: MTI/AP/Amerikai tengerészgyalogság/Nicholas Guevara őrvezető)

  • Azon magyarok 100 százalékát sikerült hazahozni, akiről volt tudomásuk, és jelezték, hogy haza akarnak jönni. 
  • A magyar katonákat az elmúlt 18 évben segítő afgánok közül szintén mindenkit sikerült kimenekíteni, aki időben felvette a kapcsolatot a magyarokkal. Összességében a „magyar érdekeltségű” afgánok 87 százalékát hozták ki, 57 afgán családot, 180 gyermeket.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka úgy értékelt: a magyar katonák, a magyar honvédség történelmet írtak, nem emlékszik olyan kimenekítési műveletre a múltból, főként a közelmúltból, amikor ilyen kihívásokkal kellett szembenézni.

(MTI)

Magyar mentőakciók Afganisztánban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top