nlc.hu
Otthon

Trükk alvászavar ellen

Egy trükk, ami segíthet az alvásproblémákon

Ha nem megy az alvás, az életed minősége romlik, úgyhogy minden trükköt be kell vetni annak érdekében, hogy pihentető éjszakáid legyenek.

A leggyakoribb probléma az, hogy nehezen megy az elalvás, forgolódunk, a gondolataink nem engednek álomba merülni. Ez akár órákig is eltarthat, a végén már azért nem alszunk, mert idegesek vagyunk attól, hogy nem alszunk. Nada Howarth életmódtanácsadó szerint szinte nincs olyan ember a világon, aki ne szembesült volna élete valamely pontján az alvás körüli nehézségekkel. Pontosan tudjuk, hogy az állandósult kialvatlanság rossz hatással van az egészségre, emberi kapcsolatokra, karierre… az élet minden területén jelentkezik a következménye.

A szakember azt nevezi sikeres alvásnak, amikor álmosan megyünk ágyba, ahol erőlködés nélkül, könnyen elalszunk és felfrissülve ébredünk fel reggel. Ilyen valószínűleg csak a mesékben létezik, de azért értemes kipróbálni Howarth tanácsait a kielégítő alvás érdekében. A javaslata szerint először meg kell fogalmaznunk magunknak, hogy pontosan mit akarunk, majd be kell vetnünk az imagináció erejét. Ez a gyakorlatban öt lépésből áll:

1. Fogadd el a jelenlegi helyzetet

Ahhoz, hogy változást idézz elő természetes módon az alvásban, szeretettel kell fordulnod saját magad felé. Ez pedig ott kezdődik, hogy teljes mértékben elfogadással fordulsz a jelen pillanathoz. Ha épp az történik, hogy álmatlanul forgolódsz, akkor ezt kell elfogadni és tudomásul venni, hogy veled történik. Azaz ne állj ellen a valóságnak.

Tanulj meg jól aludni!

Nem csak a bárányok számlálása seíthet az alvásban (Kép: Getty Images)

2. Imagináció

Képzeld magad elé, hogyan fogod érezni magad, ha végre sikerül egy jót aludni. Mintha egy film peregne az elmédben, annyira részletesen gondolj bele, vizsgáld meg, milyen érzéseket kelt benned a kipihentség, hogyan viselkedsz a gyerekeddel reggel, mit csinálsz a munkahelyen utána és úgy általában milyen a közérzeted egész nap, ha kialszod magad éjjel.

3. Írd le, mint egy forgatókönyvet

Az immaginációt erősíti az is, ha leírod azt, amit a fejedben láttál. Fogalmazd meg aprólékosan az érzéseidet, környezetet, történetet, ami a jó és pihentető alvás után megjelent az elmédben. Minél részletesebben írod le, hogyan hat az életedre a kielégítő alvás, annál nagyobb eséllyel lesz részed benne.

4. Hagyd hátra az aggodalmakat

Amikor készülődsz az alváshoz, a fürdőszobában, fogmosás közben engedd el az aggodalmaidat. Köszönj el tőlük, és hagyd, hogy a vízzel együtt lecsorogjanak a mosdóban. Meg is ígérheted nekik, hogy reggel folytatod majd velük a szorongást, de most éjszakára nincs szükséged rájuk. Ezzel a kis gyakorlattal sokat segítesz a saját alvásodnak.

5. Hálával térj nyugovóra

Az ágyban fekve töltsd meg a fejed és lelked hálával. Gondold át, mi az, amiért hálát adhatsz az életedben, és sorolj fel legalább öt olyan dolgot a napodból, ami örömmel töltött el. A hála érzése átmelegíti a lelket és elűzi a szorongást, gyakorold sokszor, és egy idő után csodát tesz az alvásoddal.

Segítünk relaxálni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top