nlc.hu
Otthon

Csicsókakrém egyszerűen

Csicsóka, a csudajó csodagumó

Mi az a csúcsos, nyeszlett, bánatos burgonyára hasonlító szürke gumó a piacon, és mit érdemes belőle készíteni? Mindent a csicsókáról, de leginkább az isteni csicsókakrémről!

A természet nagy mókamester. Hogyan is tartozhatna másként a csicsóka az őszirózsafélék családjába, és hogyan állhatna közeli rokonságban a napraforgóval? Szára másfél-két méter magasra nő, rajta szép, nagy és sárga virágokkal. A gumója szerintem a gyömbérre vagy egy rosszkedvű krumplira hasonlít a legjobban. Minden oldalán rücskös, talán ezért nem fűlik hozzá sok ember foga. Első ránézésre is igen kalandosnak ígérkezik a megpucolása. Éppen ezért, miután alaposan átöblítettük vízzel, inkább hagyjuk rajta a héját! Főzés után könnyedén le lehet kaparni róla, és így nem megy el örökre a kedvünk a csicsókás receptektől. Íze édeskés, állaga hasonlít a burgonyára. Ráadásul a neve is vicces. Szerintem benne van a három legviccesebb magyar zöldségnévben a csicseriborsó és az articsóka mellett. Angolszász nyelvterületen és számos újlatin nyelvben topinamburként vagy jeruzsálemi articsókaként ismert, jóllehet sem Jeruzsálemhez, sem az articsókához nincs köze.

csicsóka

Szuperegészséges csodagumó (a szerző fotója)

Ahány táj, annyiféle névvel illetik. Kanadai burgonya, földi alma, földi articsóka, indiángyökér, indiánkrumpli, napgyökér, földi napraforgó, földi szarvasgomba és csókapityóka, ezek a leggyakoribbak. Amennyire sokféleképp hívják, olyan végtelenül igénytelen ez a zöldség. Szinte a legergyább minőségű földben is megterem, egész télen eláll, olcsó és nagyon egészséges. Mivel a krumplinál alacsonyabb a keményítőtartalma, kiválóan pürésíthető, nem lesz belőle a turmix hatására olyan nyálkás, ragacsos rémálom, mint a burgonyából. És itt is van a lényeg. Főzés után csak előkapom a kedvenc botmixeremet és már készülhet is a csicsókakrém. Sokféle receptet kipróbáltam már, az alábbi egyfajta fúziója a magyaros és krémsajtos, zöldfűszeres változatoknak. Kerül bele vöröshagyma, alma, kakukkfű, rozmaring, fokhagyma, mustár, citrom, krémsajt, őrölt pirospaprika. (Ha valaki magyaros receptet preferálja, a zöldfűszerek helyett egész köménymagot érdemes használni.) Végre egy valóban finom, ehető, élvezhető csicsóka recept, amiben a gumós zöldség tipikusan földes íze nem dominál, mégis elsőre felismerhető semmi mással nem összetéveszthető, jellegzetes íze. A csicsókából készülhet püré, mártás, krémleves, chips, de ezt a kenyérre kenhető krémet semmiképpen ne hagyjátok ki!

csicsókakrém

Vaj helyett ezt kend a kenyérre! (a szerző fotója)

Csicsókakrém

Hozzávalók:

  • 1 kg csicsóka
  • 1 db alma hámozva, darabolva
  • 1-3 gerezd fokhagyma
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • só, bors
  • fél kávéskanál kakukkfű, rozmaring
  • negyed citrom leve
  • 1 doboz krémsajt
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítése:

  1. A csicsókagumókat alaposan megmossuk folyó vízben. Egy konyhai kefével átdörzsöljük őket. Ezután tehetjük is a sós, lobogó vízbe. Amikor megfőtt, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Egy kisebb késsel a maradék héjat óvatosan lekapirgáljuk.
  2. Hozzáadjuk a lereszelt almát, hagymát és fokhagymát, a kakukkfüvet, a rozmaringot, negyed citrom levét, 2 evőkanál vajat, az őrölt paprikát és egy kiskanálnyi mustárt. Sózzuk, borsozzuk, majd egy botmixer segítségével krémes állagúra pürésítjük.
  3. Csatos üvegekbe töltjük a krémet, így a hűtőben akár hetekig is eláll. Extra tipp: ha van otthon dióolajunk, egy kiskanálnyit tehetünk a krémbe, rendkívül telt ízt ad neki. Díszíthetjük diódarabokkal is.

Még több kencefice recept: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top