Otthon
Szponzorált tartalom

Tedd zöldebbé a karácsonyt!

A leginkább környezettudatos ünnep az lenne, ha egyetlen szál gyertyát ülnénk körbe karácsonykor, zöldséget ropogtatnánk húsokban dúskáló lakomák helyett, és teljesen felhagynánk az ajándékozással. De nem várjuk senkitől ezt az önmegtartóztatást, hiszen a lelkünknek éppen úgy szüksége van időnként a külsőségeiben is gazdag ünnepekre, mint a természetnek arra, hogy kímélettel bánjunk vele. Mi csak arra biztatunk mindenkit, próbáljon meg egy picivel takarékosabban és környezettudatosabban ünnepelni az alábbi ötleteket használva.

A karácsony a maga pompájával és pazarló gazdagságával emlékeztet arra a jézusi tanításra, hogy szeretetünket mindig számolatlanul és nagylelkűen osszuk meg egymással. Egy természetvédő szemével nézve azonban a karácsonyi ajándékozási láz és egy roskadásig díszített fenyő nem biztos, hogy felhőtlen örömre ad okot, hiszen az ünnepnek ezek a velejárói nem nevezhetők éppenséggel környezetbarát „találmánynak”. Mit tegyünk hát, ha szeretnénk megőrizni a karácsony hangulatát és a hozzá tartozó kedves szimbólumokat és szokásokat, de egyúttal a környezetünket is óvni akarjuk?

Az egyszerűbb szebb, a kevesebb több! - A karácsonyt környezettudatos ünneppé is tehetjük így. (fotó: profimedia.hu)

Az egyszerűbb szebb, a kevesebb több! – A karácsonyt környezettudatos ünneppé is tehetjük így (Fotó: profimedia.hu)

Hasznosítsd a karácsonyfát!

Az ünnep legszembetűnőbb jelképe, a gazdagon díszített, pompás karácsonyfa, amely alá elhelyezzük bőkezű ajándékainkat, távolról sem mondható környezetkímélő alkotásnak. Ám nélküle nem lehet teljes a karácsony, hiszen szükségünk van rá, hogy körbeüljük, és szülőként átadhassuk gyermekeinknek azt az élményt és érzést, amit a szemkápráztató fa gyerekkorunkban nekünk szerzett. Ugyanakkor szeretnénk kímélni a természetet is a gyermekeink érdekében. Hogyan oldjuk meg ezt a dilemmát?

Kézenfekvőnek tűnik a műfenyő használata, hiszen ez évekig újra felhasználható, ráadásul ma már olyan aprólékosan kidolgozott darabok kaphatók, amelyek megtévesztésig hasonlítanak egy igazi fához. Ám a műfáról alapos számítások után kiderült, hogy ártalmasabb a környezetünkre nézve, mint az, ha egy élő fenyőt vágunk ki. Egy kétméteres példány gyártása során ugyanis 40 kg üvegházhatást fokozó gáz szabadul fel, amely több mint tízszerese annak, mintha valódi fenyőt díszítenénk fel és az ünnep után azt elégetnénk. A leginkább zöld megoldás az, ha gyökeres fenyőt bérlünk, amelyet azután visszakerülhet a természetbe. Ha pedig erre nincs mód, akkor gondoskodjunk róla, hogy a karácsonyfánk vízkeresztkor ne a kukában végezze pályafutását, hanem felaprítva, egy komposztálóban hasznosuljon újra, és éltető tápanyaggá válhasson más növények számára.

Vegyél tartós, prémiumminőségű ajándékot

Nagy igazság, hogy drágán és pazarlóan vásárol az, aki olcsó terméket vesz. Ezek minősége ugyanis rendszerint gyengébb, így hamarabb tönkremennek, tehát előbb kerülnek a szemétbe is – márpedig ez nagy terhet ró a környezetünkre. Egy tartós, jó minőségű árucikk viszont nem csupán ajándékként képvisel nagyobb értéket, hanem fenntarthatósági szempontból is, hiszen jóval tovább használható. Ráadásul jó esély van arra, hogy egy ilyen ajándék nem a padlásra vagy a sufniba kerül már januárban, hanem mindennapos használatba veszi a gazdája.

Vásárolj környezettudatos gyártól

Mielőtt megveszünk egy tárgyat, nézzük meg, milyen gyártótól származik. A felelős vállalatok ugyanis ma már nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy gyártási folyamataik minél kevésbé terheljék a környezetet, és termékeik ökológiai lábnyoma olyan kicsi legyen, amennyire az lehetséges. Az olyan márkákról, mint például a Fiskars, közismert, hogy prioritást élvez az üzletpolitikájukban a környezettudatosság és a fenntarthatóság szemlélete, ezért ha tehetjük, ajándékvásárlásnál őket részesítsük előnyben.

Szívesen ajándékozunk karácsonyra konyhai eszközöket és edénykészletet. Érdemes ezekből is a jobb minőséget vásárolni, lehetőleg környezettudatos gyártótól. (fotó: Fiskars)

Szívesen ajándékozunk karácsonyra konyhai eszközöket és edénykészletet. Érdemes ezekből is a jobb minőséget vásárolni, lehetőleg környezettudatos gyártótól (Fotó: Fiskars)

Ne utaztasd az ajándékot

Minél kevesebbet utazik egy ajándéknak szánt tárgy, annál kisebb az ökológiai lábnyoma. Érdemes ezért helyi gyártóktól vásárolni, és minél inkább visszaszorítani az olyan internetes rendeléseinket, amik során távoli országokból, sok ezer kilométerről érkezik meg az ajándékunk.

Csomagolás – minél egyszerűbb, annál jobb

Az ékes, szép csomagolás sokat emel egy ajándék értékén, hiszen megmutatja, hogy az ajándékozó mennyi szeretetet és figyelmességet fordított rá. Másfelől a leghaszontalanabb dolog az ünnepen, hiszen ez kerül elsőként a kukába, és ezután egyetlen funkciója az marad, hogy tovább hizlalja a világ szeméttelepeit. Különösen ártalmas a környezetre a fényes, csillogó, flitterekkel és csillámló anyagokkal bevont csomagolóanyag, mert ezekből még újrahasznosított papír sem készülhet.

Egy egyszerű, környezetkímélő csomagolás is lehet ízléses és szép (fotó: Fiskars)

Egy egyszerű, környezetkímélő csomagolás is lehet ízléses és szép (Fotó: Fiskars)

Ha szeretnénk igazán környezettudatos karácsonyi ünnepet, akkor egyszerű, környezetbarát, újrahasznosított csomagolópapírt válasszunk, de még jobb, ha elhagyjuk a gazdag és látványos csomagolást, és ajándékainkat csupaszon vagy egy szép masnival átkötve adjuk át. Ha ez túl puritán megoldásnak hangzik, akkor rakjuk papír ajándéktáskába a meglepetésünket, hiszen ezt megőrizhetjük, és a következő évben újra felhasználhatjuk.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top