nlc.hu
Otthon

Tart Izrael egy esetleges 5. covid-hullámtól

Izraelben már a járvány 5. hullámára készülnek

Eddig 55 esetben azonosították az omikron vírusváltozatot Izraelben.
oltás

Izraelben az omikron vírusváltozat terjedése és az R fertőzési együttható fokozatos emelkedése miatt már a koronavírus-járvány ötödik hullámának kitörését próbálják megfékezni. 

Naftali Bennett miniszterelnök az izraeli kormány vasárnapi ülésén óva intett a koronavírus-járvány újabb hullámától. “Ha nem teszünk azonnali lépéseket, akkor a zárlathoz fogunk eljutni“- mondta, és oltakozásra biztatta a megfelelő oltottsággal nem rendelkezőket. Bennett a “zöld címke” nevű korlátozás bevezetését javasolta a bevásárlóközpontokban, e szerint csakis helyi védettségi igazolványokkal vagy friss, negatív koronavírus tesztekkel lehetne látogatni a plázákat. Ez szerinte egyszersmind több izraelit késztetne az oltások felvételére.

Jelenleg Izraelben 55 esetben azonosították az omikron vírusváltozatot, s közülük harminchatan Angliából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emírségekből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Magyarországról, Olaszországból és Namíbiából érkeztek az országba.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 349 818 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 5778 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 145-en vannak közülük kórházban. Izraelben tavaly december vége óta 6 400 940, öt évesnél idősebb személyt – az ország lakosságának 68,83 százalékát – oltották már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Koszticsák Szilárd

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top