nlc.hu
Otthon

A hagymaszeletelés titka

Ezért sírunk, ha hagymát szeletelünk

Az egyik legkellemetlenebb konyhai művelet, amikor hagymaszeletelés közben a hagyma elkezdi marni a szemünket, ami pillanatok alatt könnybe lábad.

Csíp. szúr, kellemetlen, ráadásul a könnybe lábadt szemünktől semmit sem látunk. De miért is történik mindez hagymaszeletelés közben?

A Science Alert szerint ez egy kémiai folyamat eredménye. Eric Block kémikus azt mondja, a hagyma vegyi fegyvere egyfajta védekező mechanizmusként fejlődött ki az evolúció során, a növény a szúrós, könnyezésre ingerlő anyaggal igyekszik leszoktatni az állatokat arról, hogy megegyék.

Hagymaszeletelés közben könnyezés

Fotó: Getty Images/Capelle.r

Tehát a reakció egyfajta védekezés, amivel ránk támad a hagyma, testünk tökéletes reakciója pedig a könnytermelés: a könny víztartalma ugyanis oldja a keletkező irritáló anyagot.

Ha felsértjük a hagyma sejtjeit, enzimek szabadulnak fel belőlük, amik reakcióba lépnek a hagymában levő kénnel.

A Webbeteg szerint ahogy az enzim találkozik a hagyma aminosavjaival, propántiol-szulfoxiddá alakul, mely a levegőbe kerül, eléri a szaruhártya idegeit, és működésbe hozza a könnymirigyeket. 

Egyes hagymák nem fejtenek ki erős reakciót

Erről még folynak viták, miért, de a válasz az egyes hagymafélék kéntartalmában rejlik, míg egyesek szerint a hagyma növekedésének körülményei is hatással lehetnek rá. 

A fokhagyma pedig azért nem csíp, mert az egymással reakcióba lépő alkotóelemek egy része hiányzik belőle. 

Házi praktikák a könnyezés ellen

  • Jó praktika, ha nyitott ablaknál, huzatban vagy bekapcsolt ventilátor mellett dolgozol a konyhában, a szellő ugyanis valamelyest elviszi a könnyezést okozó anyagokat.
  • Sokan hámoznak jegelt hagymát is. A hűtő és a vöröshagyma nem jó barátok, mert a hagyma megpuhul, ha hűtőben tartják, a főzés előtt 15 percre fagyasztóba rakott hagymából kevesebb könnyezést előidéző anyag szabadul fel.
  • A séfek gyakran mondják, hogy a jó kés aranyat ér, ennek több oka is van. A hagymaszeletelésnél is meg lehet tapasztalni az előnyét, ugyanis az éles pengéjű kés kevésbé roncsolja a hagyma húsát, így kevesebb szemirritáló enzim szabadul fel belőle.
  • A rágógumi nem csak a kellemetlen lehelet ellen lehet hatásos, a keletkező nyálnak köszönhetően megvédi a nyálkahártyát az irritációtól hagymavágás során.

(Nyitókép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top