Csíp. szúr, kellemetlen, ráadásul a könnybe lábadt szemünktől semmit sem látunk. De miért is történik mindez hagymaszeletelés közben?
A Science Alert szerint ez egy kémiai folyamat eredménye. Eric Block kémikus azt mondja, a hagyma vegyi fegyvere egyfajta védekező mechanizmusként fejlődött ki az evolúció során, a növény a szúrós, könnyezésre ingerlő anyaggal igyekszik leszoktatni az állatokat arról, hogy megegyék.
Tehát a reakció egyfajta védekezés, amivel ránk támad a hagyma, testünk tökéletes reakciója pedig a könnytermelés: a könny víztartalma ugyanis oldja a keletkező irritáló anyagot.
Ha felsértjük a hagyma sejtjeit, enzimek szabadulnak fel belőlük, amik reakcióba lépnek a hagymában levő kénnel.
A Webbeteg szerint ahogy az enzim találkozik a hagyma aminosavjaival, propántiol-szulfoxiddá alakul, mely a levegőbe kerül, eléri a szaruhártya idegeit, és működésbe hozza a könnymirigyeket.
Egyes hagymák nem fejtenek ki erős reakciót
Erről még folynak viták, miért, de a válasz az egyes hagymafélék kéntartalmában rejlik, míg egyesek szerint a hagyma növekedésének körülményei is hatással lehetnek rá.
A fokhagyma pedig azért nem csíp, mert az egymással reakcióba lépő alkotóelemek egy része hiányzik belőle.
Házi praktikák a könnyezés ellen
- Jó praktika, ha nyitott ablaknál, huzatban vagy bekapcsolt ventilátor mellett dolgozol a konyhában, a szellő ugyanis valamelyest elviszi a könnyezést okozó anyagokat.
- Sokan hámoznak jegelt hagymát is. A hűtő és a vöröshagyma nem jó barátok, mert a hagyma megpuhul, ha hűtőben tartják, a főzés előtt 15 percre fagyasztóba rakott hagymából kevesebb könnyezést előidéző anyag szabadul fel.
- A séfek gyakran mondják, hogy a jó kés aranyat ér, ennek több oka is van. A hagymaszeletelésnél is meg lehet tapasztalni az előnyét, ugyanis az éles pengéjű kés kevésbé roncsolja a hagyma húsát, így kevesebb szemirritáló enzim szabadul fel belőle.
- A rágógumi nem csak a kellemetlen lehelet ellen lehet hatásos, a keletkező nyálnak köszönhetően megvédi a nyálkahártyát az irritációtól hagymavágás során.
(Nyitókép: Getty Images)