A laboratóriumban előállított oroszlánhús, valamint más egzotikus húsok sora kerülhet forgalomba az Egyesült Királyságban, amelyek valójában nem állatokból származnak.
Nem csak oroszlánhúsról van szó, a Primeval Foods nevű élelmiszer-technológiai startup laborban növesztett tigris-, elefánt-, zsiráf- és zebrahúst tervez piacra dobni, ha a termékek átmennek az élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen.
A laboratóriumban növesztett hús lényege, hogy állatok levágása nélkül szövettenyészeteket hoznak létre, és így próbálják a természetes hús élményét lemásolni. A támogatói azzal érvelnek, hogy így nincs szükség haszonállatok leölésére, valamint jelentősen csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, a föld- és vízhasználat.
Yilmaz Bora, a Primeval Foods tulajdonosa, az Ace Ventures ügyvezető partnere azt reméli, hogy az egzotikusabb ételeken keresztül könnyebben meg lehet ismertetni az embereket a termesztett húsokkal. Úgy véli, az emberek nyitottak az újdonságokra, de a hagyományos fajok már nem alkalmasak az érdeklődés felkeltésére.
„Túl kell lépni a jelenlegi marha-, csirke- és sertéshúsos ételeken, de úgy, hogy mindez ne a természet rovására történjen” – mondta, és hozzátette, hogy a következő hónapokban Londonban nyilvános kóstolókat tartanak majd az egzotikus laborhúsokkal.