nlc.hu
Otthon

Vendégség etikett

A legdurvább dolgok, amiket vendégségben elkövethetsz az etikett szerint

Ha csak nem kifejezetten pályázol a legbunkóbb vendég címére - és joggal feltételezzük, hogy nem -, akkor jobb, ha ezektől távol tartod magadat!
Vendégség

Sokan úgy gondolják, hogy etikett terén nincs mit tanulniuk, pedig rengeteg olyan sztorit hallani, amikor valaki nem tudott viselkedni például egy esküvőn, egy baráti összejövetelen, sőt, akár szimpla vendégségben sem. A következő dolgokra vonatkozó szabályok mondhatni örök érvényűek, úgyhogy, ha esetleg eddig nem ismerted őket, akkor ideje, hogy egy életre bevésd mindegyiket! 

Nyúlkálsz 

A másik otthona múzeum, márpedig, ha így tekintesz rá, akkor sejtheted, hogy itt sem örülnek annak, ha a tárgyakhoz hozzányúlsz, vagy ha elmozdítod őket. Az, hogy érezd magad otthon, vonatkozik arra, hogy nyugodtan menj ki a mosdóba, és találd fel magad, ha megszomjazol, de ne dobd fel a lábad a dohányzóasztalra és lehetőleg a könyveket se kezdd el levenni a polcról, hacsak egyértelmű engedélyt nem kapsz rá. Ami a hűtőt illeti, nyilván más, ha közeli rokonról, barátról van szó, de alapvetően ide se nyúlj be kérdezés nélkül, engedd, hogy a házigazda interakcióba lépjen veled, és csak ezután kezdj el lelazulni. 

Ha valami mégis tetszik, és szeretnéd megfogni, levenni, akkor Nick Leighton etikett-szakértő szerint kérdezz, mielőtt cselekszel, így elkerülhető minden kellemetlenség. 

Önállósítod magad 

Ha éppen először jársz az adott otthonban, akkor is hagyd, hogy a házigazda invitáljon körbe, és ne indulj magadtól felfedező körútra. A szakértő szerint a legtöbben szívesen mutatják meg az otthonukat, amikor valakit vendégül látnak, mégis előfordulhat, hogy nem ajánlanak körbevezetést, ilyenkor magadtól se kezdj el a szobákba belesni. Diane Gottsman protokoll szakértő szerint kivételt képez, ha maga a házigazda az, aki vándorlásra ösztönöz, ilyen esetben nyugodtan élj a lehetőséggel. 

Nem tudod, mikor kell lelépni 

Nagyon kellemetlen az, amikor valaki nem érzi, hogy ideje haza indulnia, te ne ess ebbe a hibába! Ha magadtól nem is érzed a végszót, a házigazda testbeszédéből könnyen leszűrhető, hogy szeretné már lezárni az invitálást, de jellemzően ilyenkor már a beszélgetés is eléggé leül, úgyhogy figyelj a jelekre! Nick Leighton azt mondja, hogy ez az első számú panasz, amit hallani szoktak, ha az etikett szabályok áthágásáról van szó, hogy az emberek nem érzik, mikor kellene búcsúzniuk. 

Titkolózol, rejtegetsz 

Kiöntötted a vörösbort a fehér kanapéra? Lecsepegett a kávé a bézs szőnyegre? Eltörted a képkeretet, miközben nagyobb hévvel fordultál? Netán nálad fogyott ki a WC-papír? Bármi is történt, a leggyorsabban és nyilván diszkréten értesítsd a házigazdát. Ne tegyél úgy, mintha fel sem tűnt volna, és pláne ne próbáld elrejteni. Az őszinteség itt kulcsfontosságú. 

Kíváncsiskodsz 

Az ember alapjáraton kíváncsi természet, ez azonban nem hatalmaz fel arra, hogy mások szekrényeibe bekukkants! Tiszteld a másikat azzal, hogy ellenállsz a kísértésnek, és nem nyúlsz bele a legintimebb tárolóiba, ugyanis minden, ami ott van, szigorúan magánügy. Ha nem tudod eldönteni, hogy mi az a határ, ami még rendben van, akkor képzeld magad a másik helyébe. Te örülnél neki, ha ő a személyes cuccaid között nézelődne? Meg is van a válasz… 

Elviszed magaddal anyádat is 

Reflektálva a Sziget Fesztivál egykori hívószavára, jobb, ha anyukádat otthon hagyod, és mindenki mást is! Diane Gottsman szerint nem illik plusz egy váratlan vendéggel megjelenni, akkor sem, ha egyébként úgy érzed, hogy az illető abszolút passzolna a társaságba. Hacsak nem úgy invitálnak, hogy ezt külön kérik vagy jelzik, akkor kérdezz, mielőtt egy idegent viszel valaki otthonába. Egy gyors üzenettel eldönthető az egész, és így a sértődés is elkerülhető. 

Nem jelzed az egyedi igényeidet 

Manapság nagyon sokan küzdenek ilyen-olyan ételérzékenységgel, allergiával, sőt, az sem ritka, hogy speciális diéta miatt nem ehetsz valamit. Ha meghívást kapsz, már rögtön akkor jelezd, ha ilyen jellegű problémád van, mert nincs annál kellemetlenebb, mintha a házigazda egész nap a konyhában sürög-forog, miközben te egy falatot sem fogsz enni a főztjéből. Jodi R.R. Smith etikett guru szerint ilyenkor érdemes a tényleges korlátozásokra szorítkozni, az egyéni preferenciákat viszont kissé háttérbe szorítani. 

Cipőkérdés 

Valószínűleg téged is úgy tanítottak, hogy a cipőből az előszobában illik kibújni, hiszen így nem viszel be a lakásba semmit. Erre készülj, legyen normális, tiszta zokni rajtad, és ne mezítláb érkezz, ahogy esetleg otthon tennéd. Ilyen esetben egyébként a házigazdától is elvárható, hogy papuccsal készüljön, főleg, ha hideg padlóburkolat van mindenhol, szóval, ha fázós a lábad, azt nyugodtan jelezheted neki az érkezésnél. Nyilván akad olyan is, aki kifejezetten kéri, hogy a cipődet ne húzd le, itt nem kell erősködni, hogy de te szeretnéd, egyszerűen köszönd meg, hogy így döntött. 

Figyelmetlen vagy 

Már csak puszta jófejségből is illik gondolni a házigazdára, ami azt jelenti, hogy nem szép gesztus üres kézzel beállítani. Nem kell nagy dologra gondolni, egy jó üveg bor, egy csokor virág, esetleg egy kis süti is tökéletesen megfelel, a lényeg, hogy kifejezd a megbecsülésedet és a tiszteletedet a másik felé. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top