nlc.hu
Otthon

Bridgerton-sorozat növénye, a lilaakác

Meseszép növényt hozott divatba a Bridgerton-sorozat

A Bridgerton család londoni rezidenciáját díszítő, pompás növény elképesztően felkapottá vált a sorozat hatására.

A Bridgerton-sorozat már a 2020-as decemberi debütálását követően berobbantotta az úgynevezett regencycore irányzatot, azonban nem csupán a divattrendek alakulására volt hatással, de újra népszerűvé tette a régenskorszak jellegzetes növényeit is. 

Regency era, vagyis magyarul régenskorszak – így tartja számon a történelem az 1795 és 1837 közötti időszakot, amely magában foglalja III. György uralkodásának utolsó szakaszát, majd az elborult elméjű király helyett először régenshercegként uralkodó fia, IV. György, illetve az ő halála után trónra lépő öccse, IV. Vilmos uralkodásának éveit Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságában. Ebben a korban játszódik a Bridgerton-sorozat is.

A brit Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society) arról számolt be, hogy a romantikus sorozat indulása óta jelentősen megnőtt a kereslet a szóban forgó növényekre, azon belül is a Wisteria sinensis, azaz a lilaakác vált leginkább felkapottá, mely a sorozatban a Bridgerton család londoni rezidenciájának jellegzetes dísze. A sorozat második évadának tavaszi indulása 58 százalékkal dobta meg a Wisteria kifejezésre való kereséseket RHSPlants.co.uk oldalon, míg az eBay-en 300 százalékkal többen kerestek rá.

Lilaakácok a Bridgerton rezidencián

Lilaakácok a Bridgerton rezidencián (Fotó: Profimedia)

A Wisteria Kínában, Koreában és Japánban őshonos. Az első töveket Thomas Nuttall brit botanikus hozta Európába 1816-ban. A Wisteria nemzetséget dr. Caspar Wistar amerikai orvos emlékére nevezte el, aki a védőoltások egyik korai támogatója volt. Sok éven át a közönséges kínai Wisteria volt az egyetlen létező fajtája, ma már azonban több mint húszféle változata van, különféle színekben és virágzatokkal. A növény a bölcsesség, a hosszú élet és a kitartás szimbóluma. Több mint 100 évig élhet, és folyamatosan növekvő indáival az új ismeretek keresését is jelképezi.

Lilaakác

Lilaakác (Fotó: Getty Images)

A Wisteria tavasszal virágzik, általában április és június között, az időjárástól függően. Egyes fajták nyáron másodszor is virágba borulnak. Az ültetéstől számítva azonban akár 5-15 év is eltelhet az első virágzásig. 

A lilaakácot tavasszal vagy ősszel is elültetheted. A napos, jó vízelvezetésű talajt kedveli és a legjobb, ha védett helyet keresel neki, mivel a fagyok károsíthatják. A talaj vízelvezetését trágyával vagy kerti komposzttal javíthatod. Mivel kúszónövényről van szó, szüksége lesz támasztákra, például tartóhuzalokra is, melyekre felkapaszkodhat.

Lilaakác

Teljes virágdíszben (Fotó: Getty Images)

Az első évben rendszeres öntözést igényel, ami elősegíti a gyökerek megtelepedését. Ezt követően a Wisteria-fajok szárazabb talajban is életben maradnak, ám július és szeptember között megbecsülik a plusz nedvességet. Minden márciusban bőséges mennyiségű rózsaműtrágyával érdemes őket trágyázni, ez ösztönzi ugyanis a növekedést és a virágzást. A lilaakácot évente kétszer kell metszeni: egyszer tél végén (februárban), hogy előkészítsd a virágzást, majd nyár közepén (júliustól augusztusig), hogy szabályozd a hajtásokat.

via1, via2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top