nlc.hu
Otthon

Gigakaralábék Marcaliban

Gigakaralábékat termesztett a 80 éves Laci bácsi Marcaliban

Nem sajnálja az időt a veteményese gondozására, még ha ezért olykor veszekszik is vele a neje.
karalábé

Hétkilós karalábékat termesztett egy 80 éves férfi Marcaliban – számolt be a Tények. Az idős hobbikertész egy átlagos mezőgazdasági boltban kapható magot ültetett el. Azt mondja, azért nőttek a zöldségek ekkorára, mert nagyon sokat gondozta a veteményest. Meg is lett az eredménye, ekkora karalábékat még sehol nem látott: van közöttük 6 kiló 85 dekás, de akad olyan is, ami több mint 7 kilósra termett.

Ez éltet egy kicsit, hogy szeretem a növényeket. A szemem láttára nőnek, és nem sajnálom rá az időt. Ha van egy kis plusz időm, akkor mindig kapálok. Még az asszony kicsit neheztelt is rám az ősszel, hogy ‘Csak a kertet bűvölöm, segítsek neki is kicsit többet’!. De beosztom az időmet, hogy neki is tudjak segíteni, és ezt is gondozom, hogy az én kertemben ne legyen gaz – árulta el Teleki László, hozzátéve: amíg az egészsége engedi, mindig sok zöldséget ültet majd.

Egy, a Tényeknek nyilatkozó kertészmérnök szerint a sok eső és a túlzott tápanyag miatt nőhettek meg ekkorára a karalábék. “A karalábé az egy leveles zöldség, az inkább nitrogén-igényes, és lehet, hogy ott túl van trágyázva. Sokkal több tápanyagot kaphatott, mint ahhoz szükséges, hogy olyan normális zöldet és gumót hozzon, ami tulajdonképpen a természetes igénye ennek a növénynek” – vélekedik Varga László, aki szerint mindenképpen kuriózumnak számítanak a túlméretes karcagi zöldségek, mert ritkán látni ilyet.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top