nlc.hu
Otthon

Összefogtak a váci szellemlakópark károsultjai

Csupasz falak, ellopott radiátorok – milliókat fizettek, de lehet, soha nem lesz kész a lakásuk

Több tucatnyian fogtak össze a váci, Felsőtörökhegyi lakópark ügyében.

Három évvel ezelőtt, 2020-ban kellett volna átadni a lakásokat a váci, Felsőtörökhegyi lakóparkban, de van olyan otthon, aminek puszta falai állnak, és ugyan tizenkét épületből kettő már kész, de lakhatási engedély azokra sincs. Ráadásul fél éve senki nem dolgozik az építési területen, senki nem őrzi azt, így lehet, hogy a már elkészült lakásokból elvitték a tolvajok a radiátorokat, csaptelepeket és egyéb tárgyakat, írja a Blikk

„Évekig csak a hitegetés ment, a magyarázkodás, a másokra mutogatás, hogy most a vízmű, most az út, majd az engedélyek miatt csúszik az átadás. Utánajártunk, a legtöbb kifogásnak valóságalapja sem volt. Amit megtudtunk, az viszont teljesen lehangoló volt: a cégvezetők azért bujkálhatnak előlünk, mert több végrehajtási eljárás is indult a vállalkozásaik ellen, vagyis nincs olyan tőke mögöttük, ami reményt adna, hogy befejezik az építkezéseket. Sajnos, mivel reménykedtünk, az eredetileg befizetett pénz mellett is utaltunk a cégek számlájára, hogy meggyorsítsuk az építkezést, így az is odalett” – nyilatkozta Antal Attila, egyike azoknak, akik itt vettek lakást. 

Részlet egy építkezésről

Képünk csak illusztráció (Fotó: Getty Images)

Andrási Imre, a Blikk építésügyi szakértője szerint az, hogy a két cég több lakópark építésébe is belekezdett, ám ezekből egy sem épült fel, arra utal, piramisrendszerben próbáltak építkezni, vagyis az első ütem eladásaiból fedezni a következőt és így tovább. Ám valamiért az első sem készült még el, az utolsónál pedig még az alapokat sem kezdték el kiásni. „A végrehajtások arra utalnak, hogy a kivitelező tönkrement, hogy miért, az jó kérdés. Egy feljelentés esetén a hatóság dolga lesz ennek kibogozása. Az egyetlen megoldás, ha találnak egy befektetőt, aki hajlandó tőkét invesztálni a lakóparkok felépítésébe, persze, drágábban” – tette hozzá.

Az ügyvéd, aki jelenleg a befektető-kivitelező cégekhez köthető szellemlakóparkok károsultjaival a kapcsolatot tartja, a Blikknek azt mondta, megbízói nem a korábbi kivitelezők, hanem egy másik cég tulajdonosai, akik esetlegesen be tudják fejezni az építkezéseket, de először minden szerződést egyenként át kell világítani. Már minden vevővel beszélt, de időpontot nem tud mondani, mikor folytatódhat az építkezés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top