nlc.hu
Otthon

A muskátli gondozása ősszel

Tudtad, hogy így még késő ősszel is virágzik majd a muskátlid?

Beköszöntött az ősz, de ha megfogadod a következő tanácsokat, még nagyon sokáig gyönyörködhetsz a balkonon a muskátlikban.

Ha balkonnövény, akkor muskátli. Ez az igénytelen, de annál szebb növény sokunk kedvence, mert szinte kipusztíthatatlan és gyönyörű virágokat hoz, ami tökéletes párosítás a lusta hobbikertészeknek is. Ráadásul a muskátli, ha jól érzi magát, még akár novemberben is virágozhat, ehhez azonban fontos, hogy ebben az időszakban is azt nyújtsd számára, amit igazán szeret. Ebben a Pelargonium for Europe tippjeit érdemes követni.

Az első a táplálás. Azt is mondhatnánk, hozzátáplálás, ugyanis a hőmérséklet csökkenésével a növénynek egy picit több tápanyagra van szüksége. Ez nem azt jelenti, hogy meg kell duplázni a tápoldat mennyiségét, de ha egy keveset emelsz az adagon, azt újabb és újabb virágokkal fogja megköszönni.

Nyáron akár napi szinten is fontos locsolni a muskátlit, főleg, amikor hosszú ideig semmilyen csapadék nem esik. Azonban a hőmérséklet csökkenésével egyenes arányban kevesebb kipárolgás történik, ami azt jelenti, hogy sokkal tovább tudnak a gyökerek gazdálkodni a vízzel. Ergo nem kell olyan sűrűn locsolni a növényt. A szakértők szerint bőven elég akkor öntözni, amikor a felső ujjnyi réteg már teljesen száraz.

Muskátli

Fotó: Getty Images/Jana Milin

Az őszi napokon kevesebb a napfény, mint a nyáron. A fák és az épületek több árnyékot adnak, ezért a balkon egyes részei sokkal sötétebbek lehetnek, mint korábban. Ha ezt tapasztalod, érdemes kicsit átrendezni az erkélyt és olyan helyre tenni a virágládát – ha megoldható – ahol a lehető legtöbb fény éri a muskátlit. Fényimádó növényről van szó, ami napos helyen érzi magát igazán jól.

Használd jövőre is!

Nem utolsósorban ne felejtsük el, hogy a muskátli átteleltethető, így nem kell minden évben újat venni belőle. Amikor elvirágzott, vágd vissza a hajtásokat körülbelül 15 cm-re, és tedd olyan helyre, ahol 5-10 fokos hőmérsékletben tudod tartani. Üvegház híján mi a lépcsőházat javasoljuk. A tavasz beköszöntével lassan kezdd el újra a fényhez szoktatni, és csak akkor ültesd ki, ha már nincsenek hajnali fagyok sem.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top