nlc.hu
Otthon

Karácsonyi amarillisz

Ültesd el most az amarilliszt, hogy karácsonyra tündököljön!

A karácsonyi időszak egyik legkedveltebb virága az amarillisz, természetesen a mikulásvirág után. Hogy ültessünk amarilliszt? Mire figyeljünk a gondozásánál? Szakember segít a kérdésben!

Az amarillisz az egyik legkönnyebben tartható hagymás növény, a lakásban is kiválóan érzi magát. Először az Andokban fedezték fel Peru és Chile területén, Európába 1830 körül érkezett meg ez a különleges, tekintélyes virágzattal bíró növény. A karácsonyi időszak egyik elmaradhatatlan kelléke, de ahhoz, hogy virágba boruljon az ünnepekre, már most tennünk kell érte!

Az amarilisz latin megfelelője a Hippeastrum. Egyes elméletek szerint a név a görög hippos (ló) szóból ered, mivel az összezáródott virágai hasonlítanak a lófejre. A másik teória szerint a  görög hippeus (lovas) és astron (csillag) szavakra vezethető vissza a növény neve. 

Ültesd el most az amarilliszt, hogy karácsonyra tündököljön

Fotó: Unsplash

Hogyan ültessük el az amarillisz hagymáját?

„Válasszunk minél nagyobb amarilliszhagymát, legyen egészséges, ép, kemény. Ha saját nevelésű hagymát ültetünk, akkor azt tisztítsuk le és kicsit vágjuk vissza a gyökérzetét. Néhány órára áztassuk be a hagymát langyos vízbe, de csak az alsó, gyökérzetet tartalmazó negyedét érje víz. A hagyma méretéhez viszonyítva akkora cserepet válasszunk az ültetéshez, hogy a hagyma ne érjen az edény széléhez, legalább 2-2 ujjnyi hely legyen a cserép belső oldalánál. Tegyünk a cserépbe virágföldet, de lehetőleg a hagyma egyharmada a talajszint fölött maradjon”javasolja McMenemy Márk hobbikertész. 

Miután elültettük a hagymát, alaposan öntözzük meg, és hagyjuk pihenni olyan helyen, ahol a lehető legkevesebb fény éri. Nagyjából három hét múlva elindul a szárnövekedés, ilyenkor érdemes valamivel lefedni a növényt.

Hogy gondozzuk az amarilliszt?

Amikor megjelennek a bimbók és a levelek az amarilliszhagymából, el kell kezdeni az öntözést és a heti egyszeri tápoldatozást. Arra figyeljünk, hogy a hagyma közepét, ahonnan a levelek és a virágszárak erednek, soha ne érje víz. Ezért a legjobb megoldás, ha alulról öntözünk a növényt. Amikor a szár 50-60 centiméter magas lesz, tegyük az amarilliszt naposabb, de ne túl meleg helyre. 

Az amarillisz hajtatásának kezdete után 6-8 héttel megjelennek rajta a virágok, egy száron 3-4 piros, tarka vagy fehér virág is kifejlődhet. 

A virágzás nagyjából két hétig tart, amit meghosszabbíthatunk, ha esténként hűvös helyre tesszük a cserepet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top