nlc.hu
Otthon

Így szedd ki a mustárt és a ketchupot a ruhádból!

Így szedd ki a mustár- vagy ketchupfoltot a ruhádból!

Megesik, hogy a mustár vagy a ketchup a ruhánkon landol. Hogy tudod gyorsan, kíméletesen eltávolítani? Van rá egy tuti módszerünk!

Minél tovább halogatod, annál nagyobb az esélye, hogy könnyes búcsút kell intened kedvenc ruhadarabodnak. Sikerült leenned magad mustárral vagy ketchuppal? Nézzük, mit tehetsz!

Hogyan távolítsuk el a mustárfoltot?

A mustár jellegzetes élénksárga színét a kurkumától kapja. Ha nem kezeled le gyorsan, szinte lehetetlen eltüntetni a mustárfoltot.

  • Először egy tompa késsel vagy kanállal távolítsd el a felesleges mustárt a ruhádról. Ne dörzsöld a foltot, nehogy a mustár még mélyebbre kerüljön a szálakba.
  • Bármit, amit szárazon kell tisztítani, mint például a selyem vagy a gyapjú, a szakemberekre kell bízni. Ha az anyag otthon mosható, akkor használj folteltávolítót, de kerüld az ammóniát tartalmazó termékeket, mert az tovább ront a helyzeten.
  • Száraz mustárfoltok esetén a Grove Collaborative a következőket javasolja: „Áztasd az anyagot hideg vízbe, színbiztos oxigéntartalmú fehérítővel keverve legfeljebb egy órán keresztül.” Szükség szerint ismételd meg a folyamatot.
  • Készíts alkohol + mosogatószer oldatot: Keverj össze három rész mosogatószert egy rész alkohollal. Áztasd a ruhát az oldatban 10 percig. Öblítsd le forró vízzel, és mosd ki a szokásos módon.
  • Vagy készíts ecet + mosogatószer oldatot: Keverj össze egy fél csésze vizet 1/2 teáskanál mosogatószerrel és néhány csepp fehér ecettel. Vidd fel az oldatot a ruhára, és hagyd ázni. Öblítsd le forró vízzel, és mosd ki.
Mustárfolt a ruhán

Fotó: Getty Images

Hogyan távolítsuk el a ketchupfoltot?

  • Óvatosan töröld le tiszta, fehér papírtörlővel vagy törlőkendővel a ketchup foltot. Fordítsd ki a ruhát, és a folt hátsó felét öblítsd le hideg vízzel.
  • Kívülről befelé haladva dörzsöld be a foltot folteltávolítóval, mosószerrel vagy folyékony mosószerrel.
  • Hagyd néhány percig, majd öblítsd le hideg vízzel.
  • Gyapjú, kötött és kényes ruhák esetén a szakemberek azt javasolják, hogy keverj enyhe mosószert hideg vízbe, tedd bele a ruhadarabot, finoman dörzsöld be az oldatot a foltba, és hagyd ázni 10 percig.
  • Szivacs+ecet. A fentebb leírt előkezelés után dörzsöld át egy ecettel átitatott szivaccsal a ruhád. Ezután áztasd meleg vízben legfeljebb 30 percig, majd mosd ki a kezelési címkén ajánlott vízben a ruhát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top