nlc.hu
Otthon

Bajt jelezhet, ha zümmögést hallasz a lakásodban

Idegesítő zümmögést hallasz otthon? Lehet, hogy nagy a baj!

A zümmögő hangok akár őrületbe is tudnak kergetni, főleg, ha nem tudjuk, hogy honnan erednek. Hogyha lámpából jön, jobb, ha azonnal szakértőt hívunk!

Számos olyan háztartási probléma van, amely általánosan frusztráló, függetlenül attól, hogy mennyire tapasztalt barkácsolók vagyunk. Ez lehet egy nyikorgó padlódeszka vagy egy meglazult kilincs. Mindezek az apróságok összeadódnak, és nem számít, hogy milyen kicsik, könnyen az idegeinkre mehetnek. Egy zümmögő lámpa azonban egyszerre lehet bosszantó és ijesztő.

Villanykörték alulnézetből.

Mi okozza a zümmögést?

A zümmögő fény lehet elektromos probléma, például laza vezeték, túlterhelt áramkör vagy hibás elektromos alkatrész. Az is okozhatja, hogy a lámpatesttel nem kompatibilis izzót használunk.

Végül is az egyik gyakran ismételt mondás az, hogy az elektromos munkákat bízzuk a profikra. A festéssel ellentétben az elektromos munkák elvégzése valóban veszélyes lehet. És mégis, minden egyes másodpercben, amikor halljuk a lámpa zümmögését, úgy érezzük, hogy inkább előbb, mint utóbb tennünk kell valamit. Még akkor is, ha ez a megoldás egy baseballütőt is magában foglal.

Tehát, ha nemrég kicseréltünk egy villanykörtét, és arra gondolunk, hogy „Hm, miért zümmög a lámpa?”, majd „Komolyan, miért zümmög az a lámpa?”, ne essünk pánikba. Vegyünk egy mély lélegzetet, és olvassuk el egy profi válaszát arra a kérdésre, hogy mi okozhat zümmögő hangokat, és hogyan kezeljük őket.

Miért zümmög a lámpám?

Mallory Micetich otthonszakértő szerint a villanykörtéből származó zümmögő hang több problémára is utalhat, kezdve az elektromos problémával. „Ez laza vezetékekre, túlterhelt áramkörre, hibás elektromos alkatrészre, vagy a lámpatest és az izzó vagy a fényerőszabályozó kapcsoló közötti eltérésre utalhat” – mondja.

„Bizonyos esetekben a zümmögés bizonyos elektromos eszközök, például fényerőszabályozó kapcsolók vagy fénycsövek normális hangja lehet” – mondja Micetich. Legtöbbször azonban a zümmögő hang annak a jele, hogy az izzó nem kompatibilis a lámpatesttel. Ahhoz tehát, hogy ez megszűnjön, valószínűleg egy fontos dolgot kell tennünk: olvassuk el az izzó használati utasítását.

Villanykörték világítanak a sötétben.

Ha az izzó nem kompatibilis a lámpatesttel

Úgy tűnhet, hogy minden izzónak felcserélhetően működnie kellene minden lámpatesttel, de sajnos nem ebben a világban élünk.

„Minden lámpatest, kapcsoló és izzó más és más, ezért fontos, hogy ellenőrizzük a mindegyikhez mellékelt kézikönyvben, hogy mi az, amivel kompatibilisek” – mondja Micetich. Az új LED-es lámpák valószínűleg nem fognak működni a régebbi fényerőszabályozó kapcsolókkal, amelyek gyakran több áramot igénylő izzókat világítottak meg.

„Ahogy az izzók és a halogén izzók fokozatosan kivonásra kerülnek, ez azt jelentheti, hogy le kell cserélnünk a fényerőszabályozó kapcsolót, hogy kompatibilis legyen az új izzókkal” – teszi hozzá. Érdemes szakembert hívni segítségül.

Ha már esedékes a korszerűsítés, akkor érdemes lehet áttérni LED-es lámpákra, lámpatestekre és fényerőszabályozókra. A LED-es lámpáknak sok előnye van: energiatakarékosak, hosszabb az élettartamuk, nem tartalmaznak higanyt, és erősebb anyagokból készülnek, mint az izzólámpák.

Ne feledjük, hogy a legügyesebb barkácsolóknak sem ajánlott elektronikai berendezést cserélniük. Saját és környezetünk biztonsága érdekében mindig hívjunk szakembert, hogy egy ilyen apró probléma ne járjon komoly károkkal!

(Forrás: Apartment therapy, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top