nlc.hu
Otthon

Húsvéti kaktusz gondozása

Így borítsd virágba a húsvéti kaktuszod tavasszal

Gondozd helyesen, egy kis odafigyeléssel, és a húsvéti kaktusz csodaszép virágokkal hálálja meg a törődést.

A húsvéti kaktusz tavasszal virágzó növény, amely a nappalok hosszabbodásával bimbózik. Első pillantásra a karácsonyi kaktuszhoz hasonlít, de valójában különböznek egymástól.

Amíg a karácsonyi kaktusznak a virága hosszúkás, szárai szártagokból, vagyis levelekből állnak, cakkozottak, addig a húsvéti kaktusznak lekerekített levélformája van, csillagszerű virágokkal. A húsvéti kaktuszok a természetben szezonálisan virágoznak.

Húsvéti kaktusz gondozása

Fotó: Getty Images

Fényigény

A húsvéti kaktusz az erős fényt kedveli, de nem a közvetlen napsütést. 21 fok körüli hőmérsékletet nagyon szereti, de éjszakára érdemes hűvösebb helyre tenni, főleg, ha szeretnénk újbóli/folyamatos virágzásra „kényszeríteni”.

Locsolás

Fontos, hogy jó vízelvezetése legyen a földjének. A víznek könnyen ki kell folynia az edény aljából. Az öntözések között hagyjuk megszáradni a kaktuszföldet.

Táplálás

Novembertől januárig és a virágzás utáni egy hónapban, a húsvéti kaktuszt ritkán kell öntözni. A februártól októberig valamivel több vizet kaphat, de ilyenkor sem kell túlzásba vinni az öntözést. Tápoldatozni elegendő csak nyáron.

Átültetés

A szártagok leválasztásával és elültetésével lehet szaporítani. A levágott szárdugvány vágásfelületét először hagyjuk megszáradni, majd pedig ültessük el homokkal és tőzeggel kevert virágföldbe őket, és tartsuk picit nedvesen.

Újravirágoztatás

Ha szeretnénk, hogy húsvéti kaktuszunk újravirágozzon, akkor két hónappal azelőtt el kell kezdeni a műveletet, mielőtt virágot szeretnénk látni a növényünkön. Hagyjuk abba a tápoldatozást, és csökkentsük minimálisra az öntözést is. Éjszaka tegyük a növényt egy teljesen sötét helyre 10 fok körüli hőmérsékleten 12 órára. Nappal vigyük melegebb, erős közvetett fénnyel rendelkező helyre. Miután újra rügyezik, hagyjuk fényben úszó helyen virágozni.

Gyakori problémák, amiket elkövetünk a húsvéti kaktusszal:

  • A túl sok víz gyökérrothadást eredményez. Lehetséges, hogy el kell távolítania a növényt a cserepes tápközegből, le kell vágni a rothadt gyökereket, és új földbe kell helyezni.
  • A túl sok napsütés megégetheti a növény leveleit.
  • A ráncosodhatnak a levelek az alulöntözés miatt.
  • Győződjünk meg arról, hogy a tápközeg felszívja a vizet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top