nlc.hu
Otthon

Így gondozd a petúniát, hogy roskadozzon a virágtól

A mindig szép petúnia titka

A petúnia az egyik legszebb és legkedveltebb balkonnövény. Színpompás virágai májustól ősz közepéig díszíthetik az erkélyeket. Mondjuk, mit csinálj, hogy roskadozzon a virágoktól!

A petúnia rengeteg különféle színváltozatban, többféle méretben, futó- és álló verziókban is kapható, így valóban nagyon sokoldalú növény. A legfelkapottabbak a rózsaszínes, illetve lilás árnyalatú petúniák, de aki különlegesebbre vágyik, akár galaxisos mintázatút vagy feketét is beszerezhet már.

A szép petúnia titka

Fotó: Getty Images/Nitsan Merchav / EyeEm

A petúnia (Petunia) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Dél-amerikai eredetű, trombitaforma virágú fajok tartoznak ide, melyeket dísznövényként az egész világon termesztenek. A legtöbb kerti petúnia hibrid (Petunia x hybrida). A petúnia név a francia nyelvből ered, ahová pedig a tupi-guaraní nyelvek ‘petun’ = dohány szó átvételével került. (Forrás: Wikipedia)

Így gondozd, hogy roskadozzon a virágtól!

A petúnia gondozása nem túl bonyolult, ugyanakkor ahhoz, hogy rendszeresen virágozzon, és szép, rendezett látványt nyújtson, néhány alapvető gondozási teendőt el kell végezni:

  • A virág meleget és sok napfényt igényel, az időjárás viszontagságai, a csapadék és az erős szél viszont kárt tehetnek benne, a fagy szintén ellensége.
  • A petúniának állandóan nedves talajra van szüksége, azonban nem állhat alatta a víz.
  • Napi egyszeri öntözést igényel, kánikula idején viszont reggel-este is megöntözheted.
  • Az esővizet nagyon szereti, így ha teheted, locsold azzal!
  • Az elnyílt virágokat, elszáradt leveleket csípd le róla minél előbb, ezzel is bőségesebb virágzásra ösztönözheted.
  • Heti egyszeri tápoldatozd!
  • Ha kosárba ültetted, azt érdemes hetente forgatni, hogy körkörösen egyformán fejlődjenek a növények.

McMenemy Márk, hobbikertész is segít tippjeivel, méghozzá 4 egyszerű lépésben!

Tudtad? A levéltetvek imádják a petúniát. Enyhe fertőzés esetén a kártevőket óvatosan lemoshatod a levelekről, de ha súlyos a helyzet, akkor használj rovarirtószert. Előfordul, hogy vírusfertőzés üti fel a fejét: ilyenkor a fertőzött növény nem fejlődik, törpenövésű lesz.

A petúnia viszonylag gyorsan nő, de nem szabad hagyni, hogy elburjánozzon, rendszeresen vágjuk vissza félméteresre a túl hosszú ágakat. Ezt akkor is megtehetjük, ha virágzik, így egész nyáron bokros marad a növény.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top