nlc.hu
Otthon

7 tipp, hogy rendezettebb legyen a konyhád

7 tipp, hogy rendezettebb legyen a konyhád

Fojtogató érzés fog el, ha belépsz a konyhába? Valószínűleg túl sok dolgot halmoztál a konyhapulton. Kövesd az alábbi lépéseket, hogy segíts magadon!

A konyha szinte minden háztartásban az élet legfontosabb színtere. Legyen szó főzésről, étkezésről vagy gyorsan elfogyasztott harapnivalóról, a család minden tagja megfordul itt. Az igazat megvallva, amikor egyesek belépnek a konyhába, utánuk úgy néz ki, mintha egy tornádó söpört volna végig…

A nagy forgalom és nyüzsgés miatt talán a konyhát a legnehezebb rendben tartani. Hiába makulátlan a teljes konyhapult, előfordulhat, hogy egy ott felejtett konyharuha elrontja a teljes összképet. Tehát, már a legapróbb dolog is zsúfolttá és kaotikussá teheti a konyhát.

Nagy konyha középen asztallal és magas faszékekkel.

Tulajdonképpen nem létezik olyan, hogy rossz rendszerezési elv. Mindnek egy a szándéka: olyan rendet teremteni, amely számunkra megfelelő és ki tudunk igazodni benne. A funkcionális rendszerezés mellett viszont beszélhetünk egy másik jelenségről is. Ez pedig nem más, mint a vizuális szervezők csoportja.

Dióhéjban összefoglalva, a vizuális szervezőknek szükségük van arra, hogy a holmijuk látható legyen ahhoz, hogy használni tudják őket. Náluk minden szükséges és gyakran használt tárgynak jól látható helyen kell lennie. Na de nem akárhogy! A konyhának minél rendezettebben, mondhatni szemet gyönyörködtetően kell kinéznie. Ehhez pedig különös esztétikai érzékre van szükség, hogy az eredmény ne egy hatalmas vizuális rendetlenség legyen.

Mi az a vizuális rendetlenség?

A vizuális rendetlenségről akkor beszélhetünk, amikor minden szem előtt van, mindennek megvan a maga helye, de összességében a tér mégis kissé rendetlennek tűnik. Ez sokaknak frusztráló lehet, annyira, hogy úgy érzik, nem tudnak rendesen létezni abban a térben. Ez pedig különösen hátrányos lehet, ha a konyháról van szó.

Íme néhány módszer, amellyel kezelhetjük a vizuális rendetlenséget ebben a forgalmas helyiségben.

1. Címkézzük fel a tárolóedényeket

Felcímkézett dobozok a kamra polcán.

A tárolók felcímkézése nem csak arra való, hogy mindenki tudja, mi van a tárolókban. A címkézés kiküszöböli azt a stresszt, hogy a tárolók belsejébe kell nézni, hogy megtudjuk, mi van bennük. Ráadásul a szépen felcímkézett tárolókon a tekintetünk is megpihentethetjük, főleg egy olyan térben, ahol annyi néznivaló akad.

Ez is érdekelhet Lány műanyag dobozból gyümölcsöt eszik. Megnézem

2. Pakoljunk fiókba

Az egyik leghatásosabb módja a vizuális rendetlenség megszüntetésének, ha dolgainkat fiókokban tároljuk, nem pedig a munkalapokra pakoljuk. Hogyha eltávolítunk pár tárgyat a látóterünkből, már kevésbé zsúfoltnak tűnhet majd a tér. Például, a főzőedények nyugodtan mehetnek egy fiókba vagy szekrénybe, mert hosszú távon kifizetődő lesz, ha nincsenek folyton a szemünk előtt.

3. Csak az legyen kint, amit aktívan használunk

Lehet, hogy nem lehetséges (vagy nem kívánatos) teljesen leüríteni a konyhai pultot. De ha mindent megteszünk azért, hogy ne tartsunk felesleges dolgokat a munkalapon, akkor jelentősen csökkentjük a vizuális rendetlenséget.

4. Vasaljuk ki a konyharuhákat

Rendezett konyha fehér bútorokkal.

Van néhány ruhadarab, amelyet, ha nem vasalunk ki, nem néz ránk csúnyán senki. Ilyenek például a pizsamák vagy konyharuhák. Viszont, ha számunkra nagyon fontos a konyha vizuális megjelenése, akkor zavaróak lehetnek a gyűrött törlők. Ebben az esetben tegyünk kivételt, és vasaljuk ki őket. Nem látunk többé kilógó címkéket, ráadásul az a benyomásunk lesz, hogy minden rendben van.

5. Rejtsük el a címkéket

Az élelmiszerek csomagolásán lévő szöveges címkék, apró betűs feliratok zsúfoltnak és gyakran rendetlennek tűnnek. Ha a fűszeres üvegeken, konzerveken lévő címkéket hátrafordítjuk, akkor az egész hűtőszekrény vagy éléskamra sokkal rendezettebbnek tűnik.

6. Használjunk tárolókat

Az élelmiszerek kategorizálása és csoportokban való tárolása nemcsak a tételek könnyebb megtalálását teszi lehetővé, hanem az egész tárolóterületet is szebbé teszi. Hogyha tudatosan rendezzük be a hűtőt és a kamrát, akkor sok helyet megspórolhatunk azáltal, hogy nem véletlenszerű csomagolások mentén kell berendeznünk ezt a teret. A tárolóedények segítségével kiszámíthatóbb lesz, hogy minek mennyi helyre van szüksége. Ráadásul nem lesznek formátlan zacskóink, mint mondjuk egy müzlis vagy tésztás zacskó.

7. Okos kamrarendezés

A rendezett kamrához érdemes lehet a szárazárukat eltávolítani eredeti csomagolásukból, és áttenni egy tárolóedénybe. Minél több össze nem illő dobozt és zacskót tudunk kiiktatni a látótérből, a konyha annál rendezettebben fog kinézni. Ráadásul így a kihasználható teret is maximalizáljuk.

(Forrás: apartment therapy, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top