Csíkok, pasztell és botrány – Ilyen volt a New York-i Divathét

Trendváltozást, botrányt és figyelemelterelő látványosságot is hozott magával a New York-i Divathét, mutatjuk a legizgalmasabb eseteket.

Véget ért a tavaszi–nyári kollekciókat felvonultató divatparádé első állomása, New York szusszanhat egyet, míg mi, többiek megpróbáljuk feldolgozni az elénk tárt divatjavaslatokat.

Látványosság és botrány

Az elmúlt pár nap nem csak a szépséges ruhák miatti sóhajtozásoktól volt hangos, volt miről pletykálnia a szenzációra éhes közönségnek.

A Coach például erős kritikát kapott azért, hogy hiába volt az apokaliptikus partihelyszínre hajazó, fémdinoszauruszos gigainstallációja, a ruhák inkább csak átlagos szintet ütöttek meg, pedig még a Disney-t is bevetették.

Tom Ford és Michael Kors túl sablonszerűen hozták a tőlük elvártakat, amik ugyan minőségben kifogástalanok voltak, meg sem kockáztatták, hogy valami eredetit tegyenek le az asztalra.

Szegény Marc Jacobs járt azonban a legrosszabbul. Nem elég, hogy komoly pénzügyi gondok jellemzik egy ideje márkáját, bemutatója szervezési malőr miatt jó másfél órát késett, amit a divatszerkesztők java része nem volt hajlandó kivárni még a kedvéért sem: az európaiaknak indult a gépük, a helyiek pedig nem akartak lemaradni Rihanna új fehérnemű-kollekciójának bemutatójáról.

 A sárga szín például, úgy tűnik, továbbra is trend marad, míg a neon árnyalatokon 2019 már túllép – szerencsére. Az oversize a maga túlzó formavilágával nem tűnik el, a szélsőséges fazonok azonban már nem voltak annyira jellemzőek a kollekciókra – hiába, a nyolcvanas évek felköhögése után erőteljesen haladunk a kétezres évek felé, már ami a trendinspirációkat illeti.

A szatén még mindig fénylik

Akár be is másolhatnám múlt évi trendjelentésem vonatkozó részét: a szatén iránti lelkesedés mit sem változott egy év alatt.

Elegáns alkalmi ruhák és lazább, hétköznapi együttesek, valamint precíz irodai szettek egyaránt készültek belőle most is, a legjobban talán Brandon Maxwell játszadozott el az anyag hullámzásából eredő fényjátékkal, amit maximálisan kihasznált a bemutatott ruháknál.

Ezzel a trenddel csak egy gond lesz, mire a fast fashion szintre leér: a pamut- vagy a még drágább hernyóselyem helyett közönséges poliészterszálból készülnek majd a fényes anyagok, ergo izzadni fogunk bennük, mint a ló.

Marad a sárga

A sárga szín már két szezon óta uralja a terepet és bár sok helyütt a narancs előmenetelét prognosztizálják, New Yorkban még mindig fő helyen szerepelt a gen-z sárga trend. A jövő év első fele tehát jó eséllyel ennek az élénk árnyalatnak a hatása alatt lesz, így mindenki megnyugodhat, a leárazásokon beszerzett kis sárga ruciban a következő nyáron is még bátran divatozhat a legfelsőbb ajánlások szerint is.

Megnézem
Összes kép (11)

Oversize megy, kényelem marad

A túlméretes öltözékek hál’ istennek kikopóban vannak, a most véget ért New York-i Divathéten legalábbis jóval kevesebbet láthattunk a ’80-as évekből merítkező, válltöméses kabátokból, térdig érő pulóverekből és a többi, nőiesnek legkevésbé sem mondható szettből. Mindez persze nem ment a kényelem rovására, a bő szárú nadrágokat, a lenge szoknyákat és úgy általában a kényelmesen lezser szetteket minden stílus magáévá tette.

Megnézem
Összes kép (8)

Jól karakterizált földszínek

Lehet western, szafaris, etnó vagy épp minimalistán letisztult a stílus, a natúr színek népszerűek. A bézshez a téglavörös, olajzöld, bordós árnyalatok szívesen keverednek, és ahogy láthatjuk, farmerkékkel is szép összhatást eredményeznek. Vadabb változatai a soron következő fesztiválszezonra is tökéletesek lesznek majd, míg a szafariingeket, drapp szoknyákat a hétköznapi ruhatárunkba lesz érdemes beilleszteni.

Megnézem
Összes kép (9)

Neon ment, pasztell maradt

Kevés kivételtől eltekintve (Jeremy Scott) a divattervezők retinája már nem bírta a harsány árnyalatokat, és jóval visszafogottabb színkészlettel dolgoztak. A pasztellszínek kerültek elő, amelyeket Marc Jacobs például csillámokkal bolondított meg, a Boss pedig letisztult, harmonikus szetteket tervezett belőle. Mivel gyakorlatilag minden színnek láthattuk a púderes változatát, nem kell a sokszor sápasztó baracknál leragadni, a lágy kékek, pisztáciazöldek, mályvák is porondon lesznek. 

Megnézem
Összes kép (8)

Virágok? Naná!

Nem 2019 lesz az év, amikor kimarad a divatkosárból a virágos minta. Michael Kors sablonosan megoldott mintáitól a romantikus Rodarte-rózsákon át a Kate Spade New York tapétamintás változatáig jó pár variánsban feltűnt ismét, hogy Marc Jacobs gigarátéteiről már ne is szóljunk.

Megnézem
Összes kép (10)

Kockák helyett csíkok

Grafikaváltás veszi kezdetét tavasszal? Ezt még meglátjuk, hiszen a londoni, milánói és párizsi divathetek még előttünk vannak, az azonban szépen látható, hogy New Yorkban mintha kifogytak volna a kockákból. Helyüket jelentős mennyiségű csíkos kelmével pótolták, amiből aztán minden készült, az alkalmi ruhától a maszkulin nadrágkosztümig, az Escada pedig csodás példáját nyújtotta annak, hogy lehet pöttyössel kombinálni úgy, hogy az jól is nézzen ki.

Megnézem
Összes kép (12)