Van még kraft a tervezőkben – a párizsi divathéten megmutatták, mit jelent művészit alkotni

A divattervezők nem fukarkodtak az anyaggal, több kilométernyi tüllt, ezernyi gyöngyöt, tollat és milliónyi flittert használtak fel, hogy káprázatosan nőies, érzékien tobzódó, sokszor merész szabásvonalú ruhákat alkossanak.

Celine Dion megkönnyezte, olyan gyönyörűek voltak a Valentino divatház ruhái, amelyek egyértelműen a legnagyobb elismerést váltották ki a 2019 tavaszi-nyári Párizsi Haute Couture Divathét alatt, de hozzá kell tenni, a Jean Paul Gaultier bemutatója utáni ováció sem volt véletlen, egy lángelme a fickó. Csodákat láthattunk (majdnem) mindenütt, a divattervezők nem fukarkodtak az anyaggal, több kilométernyi tüllt, ezernyi gyöngyöt, tollat és milliónyi flittert használtak fel, hogy káprázatosan nőies, érzékien tobzódó, sokszor merész szabásvonalú ruhákat alkossanak. És mindez nem túlzás.

XXL tüll

Hatalmas mennyiségű tüll fogyott az haute couture kollekciók elkészítéséhez, jó szokásához híven a Giambattista Valli divatháznál egyetlen ruhához több száz méternyit hajtogattak pliszévé, de a Valentino és a Schiaparelli divatházaknál is hasonlóan népszerű volt a pillekönnyű anyag. Aszimmetrikus, elöl rövid fazonokat láthattunk szinte mindenütt, Zuhair Murad is erre szavazott, a Viktor & Rolf pedig ízléses billboardokká varázsolta modelljeit polgárpukkasztó üzeneteinek tálalásához.

Megnézem
Összes kép (9)

Hullámzó művészet

A látványos fodrozódás számos divatháznál határozta meg az anyagok sorsát, a hullámzó ívek, aszimmetrikus kialakítások mozgalmassá, érzelemgazdaggá tették a ruhákat. Iris Van Herpen külön alpontja is lehetne a témának, lézervágott alkotásai oly lélegzetelállítóra sikerültek ismét, Pierpaolo Piccioli, a Valentino divatház zsenije jóvoltából pedig megtudhattuk azt is, milyen az, egy sóskazöld, talpig flitteres, gigafodros ruha után vágyakozni.

Megnézem
Összes kép (19)

Variációk csipkére

A Givenchy által prezentált, latex felsővel kombinált estélyi ruha új dimenziókba repítette a couture anyaghasználatot anélkül, hogy a csipke minta finomsága, érzékisége egy csipetnyit is sérült volna. Az Alexis Mabille és a Chanel divatháznál is hasonlóképp a csipkét vették alapul kollekcióik számos ruhájához, előbbinél drámaibb, utóbbinál kisasszonyosan finom, egyedi romantikával fűszerezve azt. Bár mi, halandók soha nem fogunk a közelébe sem jutni a lehetőségnek, hogy couture ruhát viseljünk, annyit azért érdemes leszűrni a dolgokból, hogy csipkedíszítéses alkalmi ruhát választani jó ötlet.

Megnézem
Összes kép (6)

Miniruha couture módra

A hatalmas estélyi ruhák kavalkádját a művészi alapossággal kidolgozott miniruhák ellensúlyozták, a lábvillantós darabok minden kollekciónak részét képezték. Jean Paul Gaultier fekete-fehér, aszimmetrikus darabja tökéletes mestermű, az Elie Saab piros fodros ruhácskája pedig, szívből reméljük, sok fast fashion márkát késztet majd a koppintásra. A Balmain (16 év óta első) couture kollekcióját nagy várakozás övezte, végül senki nem ment haza élmények nélkül: tele volt futurisztikusan szexi darabokkal, amelyek az irizáló, mégis fakó anyagoktól és éles, geometrikus formáktól egyszerre voltak zavarba ejtők és vonzók.

Megnézem
Összes kép (18)

A miniruhák külön kasztját képezték a fürdőruha méretűvé zsugorított couture ruhák: a Chanel hagyományos divatbemutatót záró menyasszonyi ruhájává tette a fazont, amit Kate Hudson látva insta posztban kérte párját, jó lesz, ha megkéri a kezét, mert megtalálta álmai esküvői ruháját. És mekkora mázlija lesz, ha beteljesül kívánsága, ugyanis van még más tervezői is Lagerfelden kívül, aki beszavazta a darabot kollekciójába. Az Elie Saab milliónyi flitterrel, kristállyal ékesítette, de feltűnt a Ralph&Russo és Zuhair Murad kifutóján is, természetesen alkalomra hangolt, uszályos kivitelben.

Megnézem
Összes kép (5)

Vad couture

A Maison Margiela bemutatóján a modellek némelyike szinte beleolvadt az enteriőrbe, amit a kollekciót jellemző, rikító graffitikkel dekoráltak. A falfirka mintákat őrült és kusza, mégis precíz egészet alkotó szabásokkal kombinálták, már-már szürreális látványt alkotva – hiába, tervezőjük John Galliano volt. A Givenchy ennél természetesen jóval visszafogottabb módszerekkel, de határozottan használta a színek és minták erejét, mint ahogyan Jean Paul Gaultier kollekciójának is alapját adta a tőle megszokott, mégis talán kicsi elfeledett erőteljes sziluett–szín párosítás.

Megnézem
Összes kép (10)

Tollasbál

Ha nem tüllökkel, akkor tollakkal díszítették couture ruháikat a tervezők a tavaszi-nyári kollekciókhoz. Na jó mással is, de kétségtelen, hogy a tollak továbbra is látványos kedvencei az alkotóknak, akik az apró kis pihéktől a vaskos darabokig minden méretben és színben felhasználták őket. Chanel hófehér tollas felsője és fekete bőr midi szoknya párosítása nem csodálkoznánk, ha a tavaszi utcai divatot is meghatározná majd, Alexis Mabille kék csodája pedig tökéletes példa arra, miért ostoba ötlet egy báli ruhát csak egyetlenegyszer viselni.

Megnézem
Összes kép (8)

Rojtos részletek

Ready-to-wear vonalon már az őszi-téli szezonban is népszerűek voltak a rojtokkal díszített öltözékek, sőt a tavaszi ajánlások között is szerepel az irányzat, amit megerősíteni látszik most a ruhatervezés legfelsőbb szintje is. Számos variációban láthattuk, ahogy pliszével vagy épp flitterrel kombinálták, Gaultier pedig eszement miniruhát tervezett kizárólag rojtok és szalagok felhasználásával.

Megnézem
Összes kép (6)