Shine

Óriásit változott Katalin hercegné az elmúlt években, rá sem ismerni huszonéves önmagára

Katalin hercegné öltözködése rengeteget változott az elmúlt években. Néhány mai ruhaválasztásán azonban nincs min csodálkozni.

Idén lesz tíz éve, hogy Vilmos herceg megkérte a kezét, Katalin hercegné azonban már 2001-ben az egyre fokozódó figyelem középpontjába került. Abban az évben jöttek össze Vilmossal, a világ pedig azóta figyeli megjelenésének minden apró részletét, különös tekintettel öltözködésére, ami rengeteget változott az elmúlt évek során. Persze ennyi idő alatt a trendek is változtak, Katalin hercegné esetén azonban ennél többről van szó, miközben az is egyértelmű, hogy néhány alapelvéről nem mondott le senki kedvéért.

Sosem okozott számára problémát többször felvenni nyilvános eseményre ugyanazt a ruhát, de ha például visszanézzük a tizenpár évvel ezelőtt készült fotókat róla, az is egészen logikusnak tűnik, hogy gyakorta látjuk fast fashion ruhákban. A huszonéves Kate Middleton nem volt divatdiktátor, inkább a csinos szomszéd lány típus, aki talán angol középosztálybeliként időnként megtehette, hogy Chanel kabátkát húzott farmeréhez, de megjelenése még így is átlagos volt. A hétköznapok kényelmét a casual szettek jelentették, középpontban a farmerrel, ha pedig ki kellett öltözni, butikos kiskosztümöt viselt, vagy olyan tucatruhát, amiért nekünk sem kellett volna annak idején térdig lejárni a lábunkat.

Kate Middelton 2005 tájékán: egy kényelmes farmerrel ő is remekül el volt, akárcsak mi. (Fotók: Antony Jones/Brendan Bierne/UK Press via Getty Images, Dave M. Benett/Getty Images, Indigo/Getty Images)

Kate Middleton 2005 tájékán: egy kényelmes farmerrel ő is remekül elvolt, akárcsak mi (Fotók: Antony Jones / Brendan Bierne / UK Press via Getty Images, Dave M. Benett / Getty Images, Indigo / Getty Images)

Kosztümjeivel és kabátruháinak előfutáraival pedig nem is az volt a legnagyobb baj, hogy unalmasak voltak, sokkal inkább az, hogy gyakorta öregítették. Most, 38 évesen sokkal fiatalosabban, önazonosabban öltözködik, mint tizenöt éve – és még az üvegszálas nejlonharisnyákat is száműzte.

Katalin hercegné huszonévesen: húsz évet simán öregítettek rajta elegáns ruhái. (Fotók: Indigo/Getty Images, Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images, Anwar Hussein Collection/ROTA/FilmMagic)

Katalin hercegné huszonévesen: húsz évet simán öregítettek rajta elegáns ruhái (Fotók: Indigo / Getty Images, Mark Cuthbert / UK Press via Getty Images, Anwar Hussein Collection / ROTA / FilmMagic)

Bulizni persze szeretett, mint minden huszonéves fiatal, ruhaválasztásairól azonban nem a „kifinomult elegancia” az a kifejezés, mely egyből a szánkra jöhet. Ezen alkalmakkor jóval bevállalósabb volt (persze ki nem), jöhetett a flitter, a miniruha vagy akár a forrónaci is, no nem közönséges módon tálalva, de egyediséget sem tükröztek szettjei, annyi szent. Kate Middleton tényleg átlagos, a lehetőségeihez mérten hétköznapi lány volt, aki most, hercegnéként sem a plusz figyelem miatt vesz fel fast fashiont, bár kétségtelen, hogy ruhaválasztásai árkategóriától függetlenül ma már jobbak. 

Katalin, a 2000-es évek partiarca. (Fotó: Mark Milan/FilmMagic, Mark Milan/FilmMagic, Niki Nikolova/FilmMagic)

Katalin, a 2000-es évek partiarca (Fotó: Mark Milan / FilmMagic, Mark Milan / FilmMagic, Niki Nikolova / FilmMagic)

Ahogy közeledett az esküvő, úgy kezdett átalakulni Katalin öltözködési stílusa is. A pántos ruhák kikoptak, mint ahogyan farmerben is egyre ritkábban mutatkozott. Jöttek helyettük a csinos kabátok, a letisztultabb szettek, igaz, a szoknyák hossza ekkor még simán térd fölé ért. Az esküvőt követően számára is megszaporodtak a protokolláris fogadások, látogatások száma, a királyi család tagjaként pedig egy halom elvárás szakadt végérvényesen a nyakába. Állítólag Zsófia grófné volt az, aki a kezdetektől segített neki eligazodni az illemszabályok útvesztőjében, ami az első években a kiskosztümök korszakát hozta el számára. Végtelen variációban láthattunk rajta kosztümöket, amik látványosan elegánsabbak, kifinomultabbak lettek, amint korlátlan hozzáférése lett a dizájner darabokhoz is.

Az eljegyzést követően Katalin öltözködése látványosan változásnak indult.

Az eljegyzést követően Katalin öltözködése látványosan változásnak indult (Fotók: Indigo / Getty Images, Chris Jackson / Getty Images, George Pimentel / WireImage)

Kosztümök esetén az első években a ceruzaszoknyák, ruhák esetén az alakkövető, bodycon fazonok felé húzott a szíve, amik az az igazság, hogy bár nagyon csinosan álltak rajta, nem a legelőnyösebb fazonnak számítottak. Katalin hercegné karcsú, magas, tipikus oszlop alkat, akin a derékhangsúlyos ruhák, a szélesedő szoknyák sokkal jobban állnak.

Miután hercegné lett, Katalin az első években gyakran viselt test vonalát követő, elegáns ruhákat.

Miután hercegné lett, Katalin az első években gyakran viselt test vonalát követő, elegáns ruhákat (Fotók: Indigo / Getty Images, Getty Images, George Pimentel / WireImage)

 2015 környékén vehettünk észre először némi változást, egyre többször viselt A-vonalú ruhákat és szetteket, miközben a kabátruhák szerepe is felértékelődött. Öltözködését akkoriban persze meghatározta első várandóssága is: irodista kismamák millióinak vált divatikonjává mindig elegáns ruháival. Tegyük hozzá: Katalin mindig is ebbe az irányba húzott: az elegáns, csinos megjelenés, szembeállítva a trendiséggel. Előbbi jóval biztosabb pálya, kevesebb kockázattal jár, csordultig van alapdarabokkal és protokollbiztos fazonokkal egy leendő királyné számára. A kevesebb kockázat persze gyakorta kevesebb izgalommal is járt. Bár egyre nagyobb szerepet kaptak a fifikás, nőies részletek, a fodrok, a pliszírozások vagy a masnik, de nem csoda, hogy Meghan Markle feltűnésével minden divatszerkesztő boldogabb lett, hogy megjelent a legutolsó divat is a királyi fogadásokon.

Katalin hercegnével szemben elvárás is a konzervatívabb, klasszikus öltözködés.

Katalin hercegnével szemben elvárás is a konzervatívabb, klasszikus öltözködés (Fotók: Chris Jackson / Getty Images, Karwai Tang / WireImage, Danny Martindale / WireImage)

Mindig decens szettjei 2018-ban kezdtek átalakulni, szülési szabadságáról visszatérvén egyre gyakrabban viselt addig tőle szokatlanul egyedi kiegészítőket és ruhái is fantáziadúsabbak lettek: a lengébb anyagú, mégis csinos ingruhák, extrább fazonú vagy színű kabátok is a repertoárt színesítik, sőt az egyenpumpsokat is lecserélte dögösebb változatokra.

Katalin hercegné öltözködési stílusa 2018-ban jelentős változásnak indult.

Katalin hercegné öltözködési stílusa 2018-ban jelentős változásnak indult (Fotók: Pool / Samir Hussein / WireImage, Mark Cuthbert / UK Press via Getty Images, Max Mumby / Indigo / Getty Images)

2019-ben mindez tovább fokozódott, miközben a fast fashion ruhák is egyre nagyobb szerepet kaptak ruhatárában. Mostanság szinte nincs hét, hogy valamely szettjéről ki nem derülne, pár ezer forintért bárki megvehetné, a Zara pedig tiszteletbeli divatnagykövetévé is választhatná, annyiszor visel tőlük valamilyen ruhát Katalin.

Az elmúlt hetek termése: mindhárom fotón Zara ruhában látható a hercegné. (Fotók: Rowan Griffiths - WPA Pool/ Getty Images, Geoff Caddick - WPA POOL/Getty Images, Chris Jackson/Getty Images)

Az elmúlt hetek termése: mindhárom fotón Zara ruhában látható a hercegné (Fotók: Rowan Griffiths – WPA Pool / Getty Images, Geoff Caddick – WPA POOL / Getty Images, Chris Jackson / Getty Images)

Múlt évben nagyon rátalált a culotte nadrágokra is (bár nem állítanánk, hogy ez számára a legelőnyösebb választás), nem átallott olyan blúzokat felvenni, amiket bármelyik kozmopolita, divatérzékeny nő megirigyelne, és a szoknyák hossza is lejjebb ereszkedett, a midi fazon pedig határozottan illik az alakjához.

Az elmúlt hónapokban sokkal több, sokkal izgalmasabb, modernebb szettet láthattunk Katalin hercegnén. (Fotók: Aaron Chown - WPA Pool/Getty Images, Neil Mockford/GC Images, Karwai Tang/WireImage)

Az elmúlt hónapokban sokkal több, sokkal izgalmasabb, modernebb szettet láthattunk Katalin hercegnén (Fotók: Aaron Chown – WPA Pool / Getty Images, Neil Mockford / GC Images, Karwai Tang / WireImage)

Katalin hercegné 2020 divatikonja lett, akinek szettjei a harmincas-negyvenes korosztály számára elsőrangú viszonyítási pontnak számíthatnak.

Katalin hercegné 13 éves kabátja és legújabb színválasztása is középpontba került az elmúlt napokban, de arra is találsz az nlc-n tippeket, miként lesheted el a stílusát:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.