Szabadidő

Gúnyolódnak a Madagaszkár 3. állatai

A Madagaszkár szereplői pimaszabbak, mint valaha. Mivel a kanadai cirkuszosok – a Cirque de Soleil – nem használnak állatokat a show-ikban, az állatvilág most bosszút áll. Emberek nélkül indulnak cirkuszturnéra.

Madagaszkár 3.

Gúnyolódnak a Madagaszkár 3 állatai

Európát is feldúlják a pingvinek
Erős sztori híján a Madagaszkár sorozat a második epizóddal eljutott oda, hogy a nézők már csak a cool pingvinbanda miatt nézték meg a filmet, és a főhősök sorsa nem sok nézőt érdekelt. Innen kellett valahogy visszakapaszkodni, és jelentjük: küldetés teljesítve. A harmadik részben helyet kapó cirkuszi környezet már jelent annyi újdonságot, hogy a film ne csak a pingvincsapat miatt legyen érdekes. A Madagaszkár 3. úgy száguld át a nézőjén, mint egy gyorsvonat. Alex, Marty, Melman, Gloria és Julien király Afrikából indulnak Monte Carlóba, hogy a pingvineket a kaszinókból összeszedve repüljenek vissza New Yorkba, a kedvenc állatkertjükbe, de egy baleset miatt cirkuszos állatokkal kell együtt átvágniuk az öreg kontinensen. A nyolcvanöt perces játékidőben egyszerűen nincs megállás. A szereplők folyton rohannak, utaznak, repülnek, ugranak, menekülnek, vagyis kb. olyan az egész, mint egy hosszúra nyújtott, rendkívül látványos és szórakoztató akciójelenet. Vagyis ilyen volna, ha az alkotók az egészet nem spékelték volna meg néhány kilencvenes évekbeli dance-slágerrel (igen, most is van Riszáljuk így is, úgy is, csak ezúttal eredeti nyelven…), egy kis Katy Perryvel és egy csomó olyan poénnal, melyek láttán alapos a gyanú, hogy a DreamWorksnél a kreatív gárda fura dolgokat szedhet mostanság. Az egyre kisebb karikákon átugró tigris sztorija, vagy Julien király és a bicikliző medve, Szonja szerelmének története már-már annyira abszurd, hogy az még a Monty Python Repülő Cirkuszának is becsületére válna. És akkor még egy szót sem ejtettünk a csapatot egyfajta női terminátorként üldöző monacói rendőrnőről, aki Piaf legismertebb dalát adja elő bizarr musicalbetétként, miután házfalakon száguld át sérülés nélkül. A film annyira látványos és vicces, hogy a gyerekek meg fognak veszni érte, a felnőtteket pedig ezúttal nem más filmekre való utalgatással, hanem a teljesen abszurd humorukkal veszik le a lábukról. Ritka dolog, hogy egy sorozat a harmadik részével érje el a csúcspontját, de itt most ez történt.

 

 

Rendezte: Tom McGrath, Eric Darnell, Conrad Vernon
Eredeti cím: Madagascar 3: Europe’s Most Wanted
Korhatár: 6
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Értékelésünk: 4/5

Piranha 3DD
Baywatch vérrel

David Hasselhoff a mozikban! Igen, ez a mondat mindenképp megér egy felkiáltójelet. Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy a baywatch-os piros fürdőgatyában, a sorozat slágere kíséretében kísérel meg életmentést, akkor minden rajongó kiugrik majd a bőréből örömében. The Hoff egy örömtelien komolytalan horror-vígjáték kedvéért csinált hülyét magából. A film címében a DD nem elírás. Ez bizony nem csak a 3D-re, hanem a DD kosaras melltartókra is utal, finoman sugallva, hogy a nyolcvanperces játékidő alatt csupasz és óriási mellek egész garmadája vonul fel. Az alkotók nem titkoltan a besörözve, baráti társaságban B filmeket nézős pasiknak kívántak örömet okozni, de a film valójában mindenki számára képes kellemes kikapcsolódást nyújtani, mivel egyszerűen annyira rossz, hogy az már jó. Borzasztóan megírt dialógusokat mondanak el a tehetségtelen, de mutatós színészek, pocsék speciális effektusok és a logika legkisebb jelét nélkülöző történet kíséretében, ráadásul mindent a bizarr szex- és horrorjelenetekkel kívánnak eladni. Mocskos egy szórakozás ez, nagy mellű bikinis és félmeztelen csajokra, valamint kigyúrt pasikra éhező falánk őspiranhák közreműködésével, akik egy aquaparkból csinálnak csúnya mészárszéket. Szerencsére a látottakat egy percig sem lehet komolyan venni, a filmesek pedig a szex és a poénok javára amúgy is visszavettek a két évvel ezelőtti első részben látott vérmennyiségből. „Ezek megtanultak járni!”

 

 

Rendezte: John Gulager
Szereplők: Danielle Panabaker, David Hasselhoff, Katrina Bowden
Eredeti cím: Piranha 3DD
Korhatár: 18
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelésünk: 3/5

A Kilimandzsáró hava
Félelem és reszketés az öregedéstől

A tévedések elkerülése végett nem árt leszögezni, hogy nem az 1952-es Gregory Peck-klasszikust mutatják be újra. A Kilimandzsáró hava egy tavalyi francia mozi egy nyugdíjhoz közel álló házaspárról, ahol a férfit nem sokkal az arany évek előtt elbocsátják a munkahelyéről. Bár az ő korában már nem könnyű új munkát találnia, a férfi nem adja fel, ám utolsó döfésként egy baráti kártyás összeröffenés kellős közepén a spórolt pénzüket is lenyúlja egy betörő. Bár A Kilimandzsáró hava érinti a nyugdíj előtti elbizonytalanodás témáját, alapvetően nem erről szól, és hőse nem is válik Charles Bronson módjára utcai bosszúállóvá. A házaspár megismeri kirablójuk szomorú családi hátterét, és a srác megmentése érdekében még a feljelentést is visszavonják. Naiv, de kedves film ez a toleranciáról, amire azért nem lehet haragudni, mert érződik, hogy alkotóit a jó szándék vezérelte. Sajnos a film tempója azonban túl lassú lett ahhoz, hogy ne veszítsük el gyorsan az érdeklődésünket a hősei iránt.

 

 

Rendezte: Robert Guédiguian
Szereplők: Jean-Pierre Darroussin, Ariane Ascaride, Gérard Meylan
Eredeti cím: Les neiges du Kilimandjaro
Korhatár: 12
Forgalmazza: Cirkó Film – Másképp Alapítvány
Értékelésünk: 3/5

Malom és kereszt
Egy festmény születése

Egy világhírű festmény mozgóképes magyarázata. Pieter Bruegel Az út a Kálváriára című munkáján legalább ötszáz különböző karakter szerepel, melyek közül a film rendezője néhányat kiemelt, és az ő sorsukon keresztül mutatja be a híres festmény mélyebb értelmét. Művtöri szakosoknak egyenesen kötelező, de a festményszerű képek miatt a filmes egzotikumok iránt rajongóknak is erősen ajánlott néznivaló. Igazi kuriózum.

 

 

Rendezte: Lech Majewski
Szereplők: Rutger Hauer, Charlotte Rampling, Michael York
Eredeti cím: The Mill and the Cross
Korhatár: 12
Forgalmazza: Anjou Lafayette

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top