Szabadidő

Világsztárok a miskolci operafesztiválon

Tudod, hogy ki a legnagyobb magyar zenész? Akinek a szerzeményeit évtizedek óta a világon mindenhol telt házas koncerteken játsszák? Tudtad, hogy Magyarországon még mindig alig ismerik, pedig utakat, tereket neveztek el róla, és a régi 1000 forintoson az ő képe szerepelt? Így már biztosan beugrott: Bartók Béla.
 Világsztárok a miskolci operafesztiválon

Miskolc 2001 óta egy egész rendezvénysorozatot szentel a zeneszerző műveinek; az esemény ma már a világ legnagyobb Bartók-fesztiválja. A június 10. és 19. között megrendezett Bartók Plusz Operafesztiválon felcsendülnek a komponista színpadi művei, klasszikus és kortárs operák, lesz hangverseny és balett, kamarakoncertek és kórusmuzsika, fantasztikus világsztárok érkeznek Moszkva, Krakkó, Konstanca, Bécs, Bukarest és Budapest hangversenytermeiből.

A fesztiválon látható lesz a Kassai Állami Színház Richard Strauss: Ariadné Naxoszban című előadása, a Moszkvai Helikon Operából Janaček: A Makropulosz-ügy, a Bukaresti Nemzeti Operából pedig George Enescu: Oidipusz című darabja. A balettrajongók Prokofjev: Rómeó és Júlia című balettjét láthatják, a konstancai Oleg Danovski Nemzeti Opera és Balettszínház előadásában.
Június 11-én, a Bartók-maratonon fiatal tehetségek és a szakma nagyjai adják elő a zeneszerző három színpadi művét.

A Miskolci Jégcsarnok tágas terét a rendezői fantázia amfiteátrumszerű nézőtérré varázsolja, 130 tonnányi homokon táncolnak a szereplők, amit Zeke Edit különleges jelmezei, a dinamikus fényeffektusok és a padlóvilágítás gazdagítanak. Az előadás rendezője M. Tóth Géza, a koreográfus Kozma Attila, a Pannon Filharmonikusokat Okszana Lyniv vezényli.

 További részletek: www.operafesztival.hu és https://www.facebook.com/miskolcioperafesztival/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top