Szabadidő

Ünnepelj a fővárosban! Budapesti programok március 15-re

Idén is tartalmas kulturális programokkal várják Budapesten a március 15-i ünnepségre érkezőket, hogy méltóképpen emlékezzünk meg 1848/49 hőseiről.

Érdemes felpakolni a családot és bejárni a budapesti forradalmi helyszíneket, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan 2017. március 15-én is mindenhol lesz megemlékezés az 1848/49-es márciusi hősökről és eseményekről. Mostanra ez igazi családi ünnep lett, hiszen a gyerekek fogadására a legtöbb múzeum interaktív foglalkozásokkal készül. A legjobb március 15-i programok: a kokárdakészítés és huszárbemutatók pedig a fiúkat és a lányokat is egyaránt vonzzák.

 Hivatalos március 15-ei programok

 A 2017. március 15-i programok a Kossuth téren 9 órakor a zászlófelvonással kezdődnek, katonai tiszteletadás mellett. Tehát lesz látványos díszegység, katonai zenekar. Majd ezt követően a Nemzeti Múzeumnál folytatódik a Díszünnepség, ahol 10:30-kor ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. 

A műsorban közreműködik többek között ifj. Szerényi Béla és id. Szerényi Béla klarinéton és tekerőn játszik, énekel Csizmadia Anna, a Fölszállott a páva 2012 győztese, kíséri Makó Péter, és Pápai Joci, A Dal 2017 győztese, zenélni fog Pál István Szalonna és Bandája, a Magyar Dudazenekar, valamint Majorosi Marianna és Csík János, és természetesen elhangzik Petőfi Sándor Nemzeti dal című forradalmi költeménye a Jászai-díjas Rácz József színművész előadásában. 

A március 15-i nemzeti ünnep egyik legfontosabb helyszíne tehát idén is a Nemzeti Múzeum lesz, hiszen 169 évvel ezelőtt, a hagyomány szerint itt szavalta el Petőfi Sándor a Nemzeti Dalt, majd ebben az épületben ülésezett a 48-as népképviseleti országgyűlés felső háza.

Ünnepelj a fővárosban! Budapesti programok március 15-re

 Családi nap a budai Várban március 15-én

2017. március 15-én 10 és 18 óra között ingyenes programokkal várják az ünneplő családokat a budai Vár területén. A már megszokott és közkedvelt huszártábor mellett ügyességi versenyeken és kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt a gyermekek. Lesz kézművesvásár, tánctanítás, kiállítások, előadások és koncertek.

A remélhetőleg március 15-én nemzeti trikolórba öltözött felnőtteket pedig a Magyar Ízek Utcájába, a vásári forgatagba, a Levéltárba, a Hadtörténeti Múzeumban megtartott rendezvényekre is szeretettel várják. A Várkert Bazárban pedig a színésznők forradalma látható reformkori viseletben.

Március 15-i programok további fontos helyszínei

  • Magyarság Háza
  • Magyar Nemzeti Galéria
  • Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára
  • Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma
  • Táncsics börtön
  • Nagyrondella

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top