Szabadidő

Hatalomátvétel: a legtöbbet kereső írók fele nő

A 11 legkeresettebb szerző köteteiből közel 30 millió példány fogyott az Amerikai Egyesült Államokban a múlt évben, több mint 312 millió dolláros forgalmat termelve.

A Forbes listázta az amerikai könyvpiac legjobban kereső íróit, és meglepő eredmény jött ki: közel felük női szerző. Szintén újdonság, hogy J. K. Rowling, a Harry Potterkötetek szerzője 95 millió dolláros bevételt tehetett zsebre tavaly, maga mögé utasítva ezzel James Pattersont, aki az elmúlt tíz évben végig listavezető volt. Rowling 650 millió dolláros vagyonával azonban még így is 50 millió dollárral “szegényebb” Pattersonnál.

J.K. Rowling (forrás: Getty Images)
J. K. Rowling (Forrás: Getty Images)

Bár ebben az évben Veronica Roth (A beavatott-trilógia szerzője) kihullott a Forbes-listáról, a brit regényírónő, Paula Hawkins (a nagy sikerű pszichotriller, A lány a vonaton szerzője) két éve megállíthatatlan: köteteiből csak idén 2.2 millió példány fogyott az észak-amerikai országban.

Paula Hawkins (forrás: Getty Images)
Paula Hawkins (Forrás: Getty Images)

Danielle Steel természetesen idén is erősítette a genderegyensúlyt, ahogy E. L. James, A szürke 50 árnyalata szerzője se maradhatott le a névsorról. 

További érdekességeket is találtunk a listán: nem került fel például a Trónok harca szerzője, George R. R. Martin, sem pedig a Csillagainkban a hiba alkotója, John Green. 

Dan Brown Inferno című könyve jól ment, az abból készült mozi viszont egyáltalán nem hozta a várt számokat, az író ugyanakkor továbbra is a A Da Vinci-kód eladásaiból hizlalja a bankszámláját. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top