Szabadidő

Mi lesz a Marvel-filmekkel a Pókember: Idegenben után?

A Marvel évekre előre ismertette a filmes menetrendjét, így pontosan tudhattuk, mit fogunk nézni a mozikban 2, 3 vagy akár 4 év múlva. A harmadik fázis azonban a Pókember: Idegenben után véget ér, és eddig hivatalos bejelentés a folytatásról nem volt. De ez nem jelenti azt, hogy teljes homályban lennénk.

A Marvel 2008 óta eddig három fázisban adagolta nekünk a filmjeit. Ebből az első és második fázis hat-hat, míg a harmadik fázis már tizenegy filmből állt. Sokan úgy hitték, hogy Vasember, Thor, Amerika Kapitány, Hulk és a többiek kalandjainak negyedik fejezete véget ért az április végén bemutatott Bosszúállók: Végjátékkal, csakhogy ez nincs így. A Marvel atyaúristene, Kevin Feige szerint ugyanis a most mozikba kerülő Pókember: Idegenben jelenti az igazi lezárást, ez varrja majd el az összes szálat és nyit majd új utakat a hamarosan érkező negyedik fázis filmjeinek. Feige tavasszal elmondta, hogy a Pókember-mozi bemutatójáig biztosan nem jelentik be a negyedik fázis line-upját, ezért a rajongók két dologra tippelnek. Vagy a július közepén megnyíló San Diegó-i Comic Conon várható a nagy bejelentés, vagy augusztus végén, a Disney D23 nevű saját expóján.  

Menetrend, címek nélkül

Persze hiába a nagy titkolózás, 2019-ben már képtelenség mindent titokban tartani. A filmeket időben el kell kezdeni forgatni, a rendezőkkel és a színészekkel előre le kell szerződni, ráadásul egy ilyen óriási gépezetben rengetegen dolgoznak, így előbb-utóbb valakinek úgyis eljár a szája. Ráadásul a Disney-nek vannak részvényesei is, akik szintén nem szeretik, ha a cég teljes homályban hagyja a jövőbeni terveit. Miattuk a cég – ugyan címek nélkül, de – kénytelen volt beavatni az embereket a Marvel-filmek menetrendjébe a következő három évben. A beszámoló szerint a következő időpontokban érkeznek majd a negyedik fázis filmjei az Egyesült Államok mozijaiba, és nagyjából ugyanekkor a magyar filmszínházakba is.

Pókember: Idegenben (Fotó: Profimedia)

2020-ban: május 1., november 6.

2021-ben: február 12., május 7., november 5.

2022-ben: február 18., május 6., július 29.

Ez így nyolc helyet jelent, de persze nem tudhatjuk, ennyiből áll-e majd a teljes negyedik fázis, vagy lesz több film is benne, csak azokhoz még nem adtak meg bemutatási dátumot.

Amit biztosan ne várjunk

Bár a szuperhősök hajlamosak időnként feltámadni, arra ne nagyon számítsunk, hogy a Robert Downey Jr. alakította Vasember vagy a Chris Evans által játszott Amerika Kapitány visszatérhet. A színészek szerződése lejárt, régóta melóztak már a Marvellel, szóval itt volt az ideje, hogy visszavonulót fújjanak. Szintén korai lenne arról gondolkodni, hogy a 20th Century Fox stúdió beolvasztásával az újrafazonírozott X-Menek mikor térnek haza a Marvel Cinematic Universe keretei közé. Kevin Feige és csapata mindig évekre előre tervez, és amikor a két filmstúdió összeolvadása megtörtént, ők már nagyjából tudták, milyen irányt szeretnének követni a negyedik fázissal. Arra ne nagyon számítsunk, hogy a következő 3-5 évben viszontláthatjuk Rozsomákot, Vihart, Magnetot, X professzort és a többieket. A legtöbb, ami történhet, hogy a történetszálak majd előkészítik a terepet a mutánsoknak, akik jó eséllyel majd az ötödik Marvel-fázis meghatározó szereplői lesznek.

X-Men: Sötét főnix (Fotó: Profimedia, Hollywood Archive)

Akadnak ugyan régi kedvencek, akik ott maradnak a Marvelnél, de ne nagyon számítsunk arra, hogy ebben a fázisban önálló filmet kapnak. Thor jó eséllyel A galaxis őrzői harmadik részének mellékszereplőjeként tűnhet csak fel, és Hulk továbbra sem kaphat önálló filmet, mivel a zöld kolosszussal összefüggő filmes jogok még mindig a Universal stúdiónál vannak. Mivel a Marvel a harmadik fázisában hatalmas sikereket aratott a Fekete párduccal és a Marvel Kapitánnyal, jól látható a tendencia: a nagy öregek – nagyrészt fehér, heteró férfiak – futtatása helyett ezúttal a női karakterekre és a kisebbségekhez tartozó figurákra helyeződik át a hangsúly. Feige szerint még arra is van esély, hogy végre megkapjuk az MCU első meleg szuperhősét is.

Ami biztosan lesz

Szinte biztosra vehető, hogy a negyedik fázis nyitófilmje a már ősrégen beígért önálló Fekete Özvegy-mozi lesz Scarlett Johansson főszereplésével. Hogy ezt honnan vesszük? Onnan, hogy ez az egyetlen olyan jövőbeni Marvel-mozi, amit már elkezdtek forgatni, ráadásul részben Budapesten. De Fekete Özvegy eléggé ott hagyta a fogát a Végjátékban, nem? Jól emlékszel, csakhogy ez a mozi előzményfilm lesz, amely várhatóan az Özvegy és Sólyomszem közös budapesti kalandját eleveníti fel, amit többször is emlegettek már a korábbi filmek során.

Szintén biztos, hogy elkészülhet A galaxis őrzői harmadik része. Amikor James Gunn rendezőt kirúgták évekkel ezelőtti, provokatív tweetjei miatt, a rajongók és kollégák nyomás alá helyezték a Disney-t, hogy vegyék vissza a rendezőt. Mivel az általa írt forgatókönyv már készen volt, és nem állt túl hosszú sor a helyettesítésére, jobb híján a Disney-főnök visszavonta az ejnye-bejnyét, és visszavette a tékozló fiút. Az azonban biztos, hogy nem ez lesz az első filmek egyike: Gunn-nak előbb be kell fejeznie a Suicide Squad rebootját a konkurens DC számára.

A galaxis őrzői 2 (Fotó: Profimedia)

A Fekete Özvegy utáni mozi jó eséllyel a The Eternals lehet, nemes egyszerűséggel azért, mert itt már tudunk ezt-azt a szereposztásról. A képregény olyan szuperképességű, ősi lényekről szól, akik évezredek óta az emberek között éltek, és akiket sokáig isteneknek gondoltak. Angelina Jolie és Kumail Nanjiani már leszerződött, és azt pletykálják, hogy Salma Hayek, Richard Madden és Keanu Reeves is benne lehet. Úgy legyen!

Kevin Feige abból sem csinált nagy titkot a Fekete párduc sikere után, hogy jönni fog a második rész (Ryan Coogler rendező már le is szerződött), ahogy azt is megerősítette már, hogy Doctor Strange is kaphat egy folytatást. A harmadik önálló Pókember-film eljövetele onnan tudható, hogy a Marvel három önálló Pókember-filmre szerződött le a főszereplő Tom Hollanddal. Marvel Kapitányról pedig kimondatott, hogy az elhunyt Vasember helyett most már ő a Bosszúállók csapatának új vezetője, így szinte biztosra vehető, hogy Brie Larson készülhet a második önálló megpróbáltatására. Új karakterként pedig az ázsiai harcművész, Shang-Chi érkezésére számíthatunk, aki szinte biztos, hogy önálló filmmel képviselheti magát a mezőnyben.

Fekete párduc (Fotó: Profimedia, Hollywood Archive)

A nagy talánok

Azt szinte biztosan tudjuk, hogy a régi X-Menekkel ellentétben a régi Deadpoolra igényt tart a Marvel, a Disney CEO-ja, Bob Iger személyesen ígérte meg Ryan Reynoldsnak, hogy számítanak rá a folytatásban. A kérdés inkább az, hogy ez az együttműködés milyen formában valósulhat meg. Háromféle variáció látott eddig napvilágot:

  1. Egy önálló Deadpool 3. Valljuk be, ez nem hangzik olyan izgalmasan.
  2. Egy önálló Deadpool-sorozat a Disney hamarosan érkező streamingcsatornáján, a Disney+-on. Ezzel csak az a bibi, hogy ott családbarát tartalmakat terveznek kínálni, Deadpool pedig nehezen fér bele ebbe a skatulyába.
  3. Egy Pókember–Deadpool crossover mozi, ami akár a Pókember 3 is lehet, Deadpool vendégeskedésével. A két hasonló ruhájú hős a képregényekben többször is találkozott, így a rajongók valószínűleg főként erre a verzióra voksolnának.

Szintén erősen kétséges a Fantasztikus négyes sorsa. Az X-Menek mellett az ő jogaik is visszakerültek a Marvelhez, és őket sokkal könnyebb volna becsatornázni a szuperhősök közé, mint a mutánsok seregét. A gond csak az, hogy a Fox legutóbbi próbálkozása akkorát bukott, hogy beleremegett Kiskunlacháza, és kérdéses, hogy a rajongók kíváncsiak lennének-e egy újabb változatra. Az is benne van a pakliban, hogy más szuperhős önálló filmjében jelenhetnek meg mellékszereplőként.

A tízpontos kérdés következik: a Végjáték után lesz-e újabb Bosszúállók-mozi? Ezzel kapcsolatban Feige eddig semmi biztosat nem mondott. Ugyan a klasszikus tagok közül páran biztosan hiányoznának, valószínűleg a negyedik fázis filmjei teremthetik meg az alapot egy új Bosszúállók-filmhez, ami aztán e fázis végén vagy az ötödik fázis elején jöhet majd el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top