Szabadidő

Régen rabokat kínoztak vele, ma ezzel fogyunk

A napjainkban rendkívül népszerű sporteszközzel elítélteket fegyelmeztek, ma sok nappaliban ott a helye.

A sport és a testmozgás elengedhetetlen az egészséges élethez, a napi robot mellett ezt sokan a konditeremben pótolják, míg mások otthonra vásárolnak szobabiciklit vagy például futógépet, futópadot. Utóbbiról azonban talán sokan nem tudják, hogy kínzóeszközként kezdte a – bocsánat a szóviccért – pályafutását.

A futógép elődjét William Cubitt feltaláló tervezte meg, kifejezetten büntetés-végrehajtási intézmények számára. A Tread-Wheelnek nevezett eszközt a börtönkörülmények fejlesztésén dolgozó British Society for the Imrpovement of Prison Discipline and for the Reformation of Juvenile Offenders nevű, azóta már megszűnt szervezet által 1822-ben kiadott Rules for the Government of Gaols, Houses of Correction and Penintentiaries (Börtönök, fogházak és fegyházak igazgatási szabályai) című kiadványban mutatták be mint olyan eszközt, amelynek használatával biztosítani lehet, hogy a rabok hasznos munkát végezzenek. 

A futógép vagy futópad illusztrációja az 1822-es kiadványban.

Az elítélteket legfeljebb egy tucat főt számláló csoportokra osztották, így kellett a gépet taposniuk, hogy azzal gabonát őröljenek, vagy vízpumpát, szivattyút üzemeltessenek. Aki belehal 10-20-30 perc futógépezésbe, legközelebb gondoljon arra, hogy a korabeli gépeket nem ritkán napi nyolc órában kellett hajtaniuk a foglyoknak.

A legtöbb konditeremből ma már nem hiányozhat a futógép vagy futópad (Fotó: iStockphoto)

Ezt a módszert humánusabbnak gondolták, mint olyan más, korabeli büntetéseket, mint például az akasztás vagy a száműzetés a brit gyarmatokra. Az akkori büntetés-végrehajtási szakemberek ugyanis úgy vélték, hogy ha valakinek meghatározott időn át kényszermunkát kell végeznie, annak nagyobb az esélye a rehabilitációra és a társadalomba vagy családba való visszailleszkedésre.

Az ír költő, Oscar Wilde maga is megtapasztalhatta az eszköz működését, ugyanis, amikor kiderült, hogy a férfiakhoz vonzódik, két éven át kényszermunkával büntették, amelyet a taposógépen kellett letöltenie. Élményeit A readingi fegyház balladája című költeményében is megörökítette:

S mind tört köveket, s varrt zsákszövetet,

S fúrt porló sziklafalon,

S pléhet kalapált, s fájó dala szállt,

Hol izzaszt kerge malom,

De a szívbe bent iszonyu csend,

Ott húnyt a Borzalom!

(Tóth Árpád fordítása)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top