Szabadidő

Szappanbuborék-szivárvány és cuki bogár az év természetfotói között

A világ egyik legrégebbi, fotózással foglalkozó szervezete meghirdette az év legjobb természetfotóinak versenyét, nemrég pedig közzétették a legjobb képekből álló válogatásukat.

A brit Royal Photographic Society (RPS) az egyik legelső olyan társaság, amely a fotózás, a fotóművészet népszerűsítését tűzte ki céljául. A szervezet 1853-ban alakult, akkor még Photographic Society of London néven, napjainkra pedig már több mint tizenegyezer tagot számlál.

A társaság minden évben meghirdeti a Science Photographer of the Year fotópályázatot, amelyre a legjobb tudományos témájú fotókat várják. A beérkezett képekből szigorú szakmai zsűri válogatja ki az úgynevezett shortlistre kerülő képeket, vagyis azokat, amelyekből végül kiválasztják a legjobbnak ítélt fotót. Ezt a listát tette most közzé az RPS, amelyek közül néhány képet mi is megmutatunk olvasóinknak. A lenti képen például szappanbuborékok láthatóak, amelyek kiváló kutatási modelleket biztosítanak bizonyos fizikai, áramlástani jelenségek megfigyeléséhez. 

A buborékok felszíne valóságos aranybánya az áramlástani jelenségek tanulmányozásához (Fotó: Royal Photographic Society)

Ha pedig a fizika világánál járunk, az alábbi fotó is elég látványosra sikerült: egy biztosítótűt egyszerűen rákötöttek egy nagyfeszültségű generátorra, ennek eredményeként a tű ionizálta a körülötte lévő levegőt, ezt a jelenséget lehet megfigyelni a képen. További érdekesség, hogy a képen nem a tűről visszaverődő fényt, hanem a körülötte kialakuló, a sarki fényhez hasonló ragyogást lehet látni. 

Az ionizáció jelenségét bemutató kép (Fotó: Royal Photographic Society)

De a lenti, amerikai lisztbogarat ábrázoló fotó is megér egy misét, különösen, hogy David Spears képén olyan apró részletek is látszanak, mint az állat csápjainak a végén lengedező apró szőrszálak, de a bogár összetett szeme is jól megfigyelhető. 

Az amerikai lisztbogár egészen földöntúli jelenség egy ilyen közeli képen (Fotó: Royal Photographic Society)

A kiválasztott képeket – összesen hetvenet – a londoni Science Museum egyik különtermében ki is állítják, ahol október 7-től egészen jövő év január 5-ig meg lehet tekinteni a shortlistre került alkotásokat. A fotókat egyébként a fényképészet csaknem teljes palettáját felvonultató eszközökkel készítették, a csillagászati távcsövektől az egyszerű okostelefonokon át a legmodernebb orvosi képalkotó eszközökig. 

„A tudomány mindig is szerves része volt a fotózásnak, mint ahogy a fényképezés is fontos része a tudományos kutatásoknak és azok kommunikációjának” – írta közleményben Gary Evans, a kiállítás kurátora.

„Feltalálása óta a fotózás képezte a hidat a tudomány és a művészetek között, olyan képekkel, amelyek felkeltik az emberek érdeklődését” – tette hozzá Roger Highfield, a múzeum tudományos igazgatója, egyben a zsűri egyik tagja. 

A képek közül két kategóriában hirdetnek majd győztest a kiállítás nyitónapján, október 7-én. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top