Szabadidő

Páratlan összefogás: kórházi dolgozók mentették meg az árvácskatermelő családot

Húszezer árvácskát nevelt egy szentlőrinckátai család, de a koronavírus-járvány miatt senki sem akarta megvenni a virágokat. Az anyuka végső elkeseredettségében egy videót készített, amely mindent megváltoztatott.

Gabriella és családja egy Pest megyei faluban, Szentlőrinckátán él. Dísznövénytermesztésből tartják fenn magukat lassan 28 éve:  „Mindent egyedül építettünk fel. A férjem a két kezével húzta fel a fóliákat lomokból. 28 év után ez volt az első év, amikor végre nem kellett beruháznunk, csak karbantartanunk. Erre pont most jön ez a dolog” – meséli Gabi.

A Boroznaki család tavasszal napi 16 órát dolgozik.

A Boroznaki család tavasszal napi 16 órát dolgozik (Fotó: magánarchívum)

A Boroznaki családnak 15 fóliája van, ezekben hetvenezer növényt nevelnek. Van közöttük árvácska, muskátli, begónia, vegyes egynyári. Árvácskával kezdték a szezont, elültettek belőle húszezer darabot. Mire a virág eladósorba került, beütött a járvány, a vásárlók pedig eltűntek. Az árvácskát viszont sürgősen ki kellett szedni az ágyásból: „Ha nem tudom eladni az első adagot, a másodikat nem tudom térközben széthúzni. Ha nem tudom széthúzni, felnyúlik, alulról lesárgul a levele és piacképtelen lesz. Nekem március közepéig el kell adnom onnan az árvácskát, mert ha április első hetében nem ültetem a helyére a vinkát, amit már december óta nevelgetek, kiöregszik és már nem lesz jó. Ha nem üres a fóliám, nem tudom, elültetni a vinkámat. Ha a vinkámat nem tudom elültetni, nincs esélyem május végén eladni” – magyarázza Gabriella. 

Ez egy dominó-elv. Ha itt bármi megakad a fogaskerékben, akkor az egész borul.

Borult is. A vevők elmaradtak, az árvácska a nyakukon maradt, ezért úgy döntöttek, megsemmisítik a virágokat. Vagyis ez volt a terv:„A lányom elsírta magát, hogy Anya, ezt tényleg ki fogjuk dobálni? Akkor nem tudtam aludni két napig. Én ezeket a virágokat a saját két kezemmel vetettem el tavaly augusztusban. Ha felborult egy a húszezerből, odamentem és felállítottam. Nekem ez a szenvedélyem, a mindenem. Nekem a virágok az életem. Akkora fájdalom volt ez a döntés, mintha a gyerekeimet ölném meg. Ekkor döntöttem úgy, hogy megmutatom a nagyvilágnak a helyzetünket.”

Gabriella a fóliasátor közepére állította Rozit és elkészült a videó. A felvétel több mint tízezer emberhez jutott el, elsők között a jászberényi kórház dolgozóihoz: „Megláttuk Gabit, és megsajnáltuk – meséli az egyikük. – Csak az tudhatja, milyen nehéz munka ez, milyen borzasztó ideggel jár, aki ebben benne van. Ha nekik kiesik egy szezon, oda az életük munkája. Mi itt bent olyanok vagyunk, mint egy család, ezt látva összefogtunk és felhívtuk Gabit, hogy vennénk tőle árvácskát. Amikor Gabi ezt meghallotta, sírva fakadt.”

Nem gondoltuk, hogy ekkora örömet szerzünk neki pár százforintos árvácskával. De már látjuk, hogy az ember sok kicsiből is milyen nagy dolgot tud csinálni.

Gabriella még most sem tud meghatódottság nélkül beszélni a történtekről: „Amikor felhívtak a kórházból, szó szerint elsírtam magam. Ők akarnak rajtam segíteni? A nővérkék akarnak tőlem vásárolni? Felhívtak és azt mondták, hogy mindenki rajtam sír, segíteni akarnak, vigyek be 120 darabot, kifizetik. Nem bírtam megszólalni. Férjem is csak nézett rám. Látta, hogy folyik a könnyem és csak ennyit bírtam kinyögni, hogy bevisszük, ingyen és nem 120-at, hanem 400-at.”

Végül 1000 darab árvácskát kaptak a jászberényi kórház dolgozói.

Végül 1000 darab árvácskát kaptak a jászberényi kórház dolgozói (Fotó: magánarchívum)

A kórházi összefogást és a videót látva egyre többen akartak segíteni. Ez annyira jól sikerült, hogy mindössze három nap alatt a család összes árvácskáját sikerült eladni. Gabrielláék nagyon szerencsésnek tartják magukat, hogy az árvácskán végül túl tudtak adni, de sajnos a történetnek még nincs vége: hamarosan kivirágzik újabb ötvenezer növény, amit ismét el kell tudni adniuk. Mindezt úgy, hogy a forgalmuk az ilyenkor szokásosnak a tíz százalékára esett vissza. A bevételkieséssel nincsenek egyedül. A teljes dísznövényágazat hasonló gondokkal küzd. 

„Árcsökkenéssel mindenképp számolunk, mivel ez romlandó áru, ezért a piacon majd ott fogunk egymásra licitálni. Mondjuk tavaly elment 550-ért a muskátli, most már 300 forintért is kiírja mellettem a kolléga, amit megértek, mert mindenki próbál szabadulni az árujától” – magyarázza a szentlőrinckátai kertész.

Gabrielláék kertészetébe egyszerre csak egy ember mehet be és becsületkasszába kell tennie a pénzt annak, aki virágot vesz. Így mindenki biztonságosan vásárolhat.

Gabrielláék kertészetébe egyszerre csak egy ember mehet be és becsületkasszába kell tennie a pénzt annak, aki virágot vesz. Így mindenki biztonságosan vásárolhat (Fotó: magánarchívum)

Dísznövénytermesztésből ma Magyarországon mintegy százezer ember él. Éves bevételük  60-70 százaléka ebben a tavaszi időszakban termelődik meg. Vagyis csak termelődne, ha lenne vevő, de nincs. A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke, Orlóci László szerint a világjárvány már most tragikusan érinti az ágazatot: „Ez a válság sípcsonton rúgta az ágazatot és meg fog rogyni, ez biztos. Hogy túléli, az is biztos, de hogy milyen áron, az megint egy másik kérdés.”  Az ágazat mintegy 174 milliárd forintos veszteséggel számol, állami segítségnyújtás nélkül nem fog talpra állni. „Nagyságrendileg harmincezer olyan családi vállalkozás van ma Magyarországon, ahol nincs tőketartalék – mondja Orlóci László. – Ott mindenképpen nagyon komoly segítségre lesz szükség.”

Gabriella szerint az állami segítségnyújtás mellett ugyanakkor az emberek is sokat tehetnek egy-egy helyi vállalkozás megmentéséért: „Te mint vásárló, amikor elmész venni friss zöldséget vagy virágot, akkor ne a multihoz menj be, hanem segíts a magyar kisvállalkozásokon! A lakóhelyed húsz kilométeres körzetében egész biztosan találni fogsz 4-5 termelőt. Vásárolj tőlük!”

Szeretnéd színes virágokkal díszíteni a balkonod? Jobbnál jobb ötletek itt: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top